piotrek1968 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Witam, mam Megane 1.6 16v z instalacją LPG. Od kilku miesięcy mam problem z samochodem: któregoś dnia nie chciał odpalić, gdy w końcu odpaliłem gasł i szarpał na wolnych obrotach. Mechanik usunął błędy komputera i samochód zaczął dobrze chodzić. Po upływie 2 miesięcy pojawił się dokładnie taki sam problem. Znowu usunąłem błędy i znowu zaczął dobrze chodzić. Ta sytuacja powtórzyła się kilkukrotnie ale z biegiem czasu wykasowywanie błędów pomagało już tylko na 1 dzień. Nikt nie potrafił stwierdzić co jest przyczyną. Metodą prób i błędów wymieniłem sondy lambda oraz świece i po tej naprawie chodził aż 2 miesiące. Teraz znowu pojawiła się ta sama sytuacja. Zawsze w trakcie awarii wyświetla się ten sam komunikat: Leerlauf Einstellen. Może dodam jeszcze, że ta awaria nigdy nie pojawia się w trakcie pracy silnika tylko po przy próbie uruchomienia zimnego silnika. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wtryskiwacze gazowe mogą popuszczać gaz do kolektora. Zakręć dopływ gazu przy butli i pojeździj 2-3 dni bez gazu. Jeżeli wszystko będzie OK, to masz winnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi