wujamateo Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Witam, swoją meganke (97rok, RT) posiadam już 2 rok i w tamto lato przy wyższych temperaturach szyba kierowcy sama opada,zdażyło się to rok temu kilka razy,przy sporych upałach.. jak jechałem po trasie ok 90,to nic się nie dzieje,dopiero gdy zwolnię jak w terenie zabudowanym ,to spadnie do połowy,a po kilku chwilach do końca,na sam dół.. przeczyśpiłem wtyczkę i blaszki przełączniku,tym w drzwiach,co steruje szybą kierowcy i pasażera i pomogło,ale na niedługo,bo znowu przy upałach to samo się działo.. Co dziwne w chłodniejsze dni ,czy zimę jest wszystko OK,tzn opuszcza się wtedy kiedy ja chce :) do dzisiejszego dnia.. gdy włączyłem samochód i było cieplej,to szyba po odpaleniu zjechała w dół,a potem po trasie ,gdy szybciej jedzie się nie zdarzyło się ,aby opadła,a gdy zwolnię do 50,czy 40km/h znowu opada.. Trochę mnie to dziwi,bo to tylko dzieje się w ciepłe dni i przy mniejszych prędkościach.. Zastanawiam się gdzie leży przyczyna,czy przy przełączniku w drzwiach,czy na przewodach? Mieliście taki przypadek w swoich megankach? Macie jakieś pomysły i najlepiej uzasadnienia ,co jest przyczyną,czy jakieś przewodziku,czy po prostu wariuje przełącznik? Chcę dodać ważną informację,gdy opadnie szybka,nie mogę jej podnieść przez kilka chwil,i wtedy tak cyka w okolicy tego przełącznika,albo skrzynki z bezpiecznikami,nie wiem dokładnie,bo jechałem,to nie mogłem się wsłuchać.. doradźcie :) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Odepnij przełącznik i pojeździj - na moje oko to on jest temu winien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujamateo Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 czyli uważasz,że ten przełącznik ,którym steruje szybą kierowcy i zarazem pasażera do wymiany? a da się tylko wymienić jedną kostkę,czy to jest jakoś zespolone,że trzeba oba przełączniki wymienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Jak nie sprawdzisz to nie będzie wiadomo. Przełącznik najprościej sprawdzić, bo potem zostaje grzebanie w kablach (może być jakieś zwarcie). Jak po odłączeniu przełącznika będzie ok to masz winnego, jak nie to coś na przewodach albo, co gorsze, w UCH (komputer w kabinie, za bezpiecznikami). Przełącznik bez problemu możesz wymienić sam, musisz go tylko wyciągnąć z tego plastikowego mocowania (docisnąć 4 zatrzaski). Tylko gdybyś musiał kupować nowy przełącznik to uważaj. Elektrycznie przełączniki (kierowcy i pasażera) są identyczne ale różnią się wycięciami przy kostce elektrycznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujamateo Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 chodzi o wcięcia na kostce,którą podpinam pod przełączniki ,tak ? to będę musiał odpiąć,a co najlepsze,to tylko w gorące dni tylko robi,jak zimno,jest ok.. i w dodatku w nie każdy gorący dzień ma taki problem..;/ jakbym brał używkę od kogoś innego,to po prostu musi być identyczne wcięcia w przełącznik z tego co z rozumiałem.. jest jakaś pewność,że będzie taki sam w renault megane,scenic lub innego modelu,ale z tego samego rocznika lub takiej samej wersji wyposażenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 chodzi o wcięcia na kostce,którą podpinam pod przełączniki ,tak Tak, chodzi o wypustkę na kostce i wycięcia w przycisku. Jak wyjmiesz to zobaczysz o co chodzi. Przełączniki masz takie same w megane 1, scenicu 1, clio (modelu nie pamiętam) i może w czymś jeszcze, kwestia tylko tych wycięć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi