kargul83 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 na filtrze powinienes mieć strzałkę jak powinien być założony. a dalej patrzyłeś na uszczelki przepustnicy? ja miałem te uszczelki troche zużyte i żeby sie nie kosztować(60zł wzwyż w aso) wysmarowałem je silikonem wysokotemperaturowym i szczerze mówiąc przestała mi mulić renia. tzn mam jeszcze ten problem na zimnym silniku ale ogolnie czuć sporą poprawę. może to jest problem a jak nie to poczytam opinie innych może i ja coś mądrego sie dowiem do swojego autka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubleh Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 jest strzałka ale ona w którą stronę ma iść? w stronę baku czy silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Strzałka wskazuje kierunek przepływu (nie tylko w tym filtrze, ale każdym innym gdzie ważny jest kierunek). W przypadku tego filtra, paliwo jest wyciągane ze zbiornika i przepychane do silnika, tak więc powinien być strzałką w kierunku silnika (a właściwie strzałką na zewnątrz auta, ponieważ jest on umieszczony prostopadle do osi auta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubleh Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 ja zamontowałem go strzałką w stronę kierowcy. dobrze? czy musi być w stronę pasażera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Jak rozciągniesz przewody z filtrem, to strzałka w którym kierunku będzie ? Do przodu auta (silnika), czy do tyłu (zbiornika) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubleh Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 chyba mam źle zamocowany, możne to być przyczyną szarpania gdy się nagrzeje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie. Kierunek zamontowania filtra na początku nie ma znaczenia. W filtrze chodzi o to, że paliwo wpada do niego po zewnętrznej stronie wkładu filtrującego i przepływa przez ten wkład do jego środka. Ilość paliwa, która wpada do filtra musi być taka sama jak ilość paliwa wypadająca z filtra. W kierunku chodzi o powierzchnię filtrującą. Obwód po zewnętrznej stronie pierścienia (przekrój wkładu filtrującego jest pierścieniem) jest większy, niż obwód wewnętrzny. Pomnóż teraz te dwie wartości przez wysokość filtra i przekonasz się, że powierzchnia (filtrująca) po zewnętrznej jest większa od powierzchni (filtrującej) wewnętrznej. Większa powierzchnia wolniej się "nasyci" syfem, który ma filtrować, niż wewnętrzna mniejsza powierzchnia. Tak więc filtr zamontowany odwrotnie zabrudzi się szybciej i szybciej trzeba go będzie wymienić. Nie dotyczy to filtrów warstwowych, w których każda warstwa ma za zadanie filtrować różne rozmiary zanieczyszczeń. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubleh Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 wyczyszczę jeszcze czujnik wału korbowego. znajomy mechanik mówi że to może być przyczyną Dodano: 21 sie 2012 - 20:34 może być to przyczyna np źle ustawionego rozrządu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Tak, jak również 100 innych rzeczy, które trzeba po kolei eliminować jako przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubleh Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 a może być zabrudzony filtr powietrza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zabrudzony filtr powietrza nie ma wpływu na prace silnika. Jak były gaźnikowe silniki to miały wspływ na prace a w w wtryskowym już nie. Jeździłem z mocnym zabrudzonym filtrem i po wymianie filtra na nowy bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 A jakim powietrzem ci się lepiej oddycha świeżym czystym czy np dymem z papierosa lub komina ? Tak samo jest z autem jak ma czyste powietrze to lepiej spala mieszankę i mniej tego powietrza potrzebuje niż przy zawalonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Bubleh, obejrzyj sobie filmik, jak i kolejne jego części. Może to rozjaśni Tobie sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubleh Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 słyszałem ze moze to być też wina czujnika temp cieczy chłodzącej. to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi