sobi1910 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Witam, od dwóch dni jestem posiadaczem Megane Coupe 1,6 8V 90KM. Podczas zakupu wszystko było w porządku. Dzień później jak trochę pojeździłem, zaparkowałem na 15 minut i próbowałem odpalić niestety nie udało się to. A mianowicie: silnik odpala, podskakuje do ok. 500obr i gaśnie. Jak dodam gazu to strasznie nierówno pracuje. Jadąc do mechanika (w tym stanie) dopiero po jakimś 1km wskoczył na swoje obroty i u mechanika odpalał bez problemu. Dzieje się tak sporadycznie ale jednak :/ Nie jestem mechanikiem, ale wydaje mi się że to problem ze świecami/przewodami. Zauważyłem że 2 przewody są owinięte izolacją. Macie jakieś pomysły na mój problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 wydaje mi się że to problem ze świecami/przewodami. Zauważyłem że 2 przewody są owinięte izolacją. Więc wymienić, a na świecach ustawić odstęp między elektrodami na 0.7mm, nie zaszkodzi, a ułatwi rozruch szczególnie zimnego silnika w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobi1910 Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) Wymienione. Jednak problem nie ustepuje (przez 3 dni było bez problemów ale później nzowu to samo). Może coś z cewką? Czy jak elektryk podłaćzy sie pod komputer to będzie znał przyczynę? Czy to sprawa mechaniczna raczej?? P.S 1.Mógłbym się dowiedzieć jak dostać się do tranzystora od dmuchawy, gdyż działa tylko na 4 biegu 2.Podczas ruszania kierownicą słychać jakby coś strzykało w kierownicy (przy nabie). Coś tam się mogło wysłużyć? 3.Świeci się kontrolka od poduszki powietrznej, ale jest ona w kierownicy. Co można z tym fantm zrobić? 4.Zauważyłem że nie działa rezerwa. Tzn przy odpalaniu się świeci, ale jak wskazówka już leży na podpórce wciąż auto nie daje znaku o małej ilości paliwa Edytowane 23 Września 2012 przez sobi1910 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydma Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Przewody wymienione ?Jeżeli dalej są problemy obstawiał bym cewkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 sobi1910, 1. Było niejednokrotnie :D rezystora a nie tranzystora dmuchawy, 2,3. Zerwana taśma. Również więcej :D na forum 4. Hattrick :) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobi1910 Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o poduszke to takie coś wystarczy wymienic tak ? Taśma Byłem u elektryka, podpiął pod komputer i skasował błąd na cewce. Póki co wszystko jest ok. Edytowane 24 Września 2012 przez sobi1910 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubleh Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Miałem identyczny problem tylko że w silniku 1.4 8v. Okazało się ze napięcie na pompie paliwa mam 5V zamiast 12V. Sprawdź styki na komputerze(pod maską o ile dobrze pamiętam) i przeczyść je :D :D ps. skasowanie błędu na komputerze nic nie da... błąd powróci Edytowane 24 Września 2012 przez Bubleh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obe1978 Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) witam forumowiczów mam podobny problem z silnikiem Megane Coupe 2.0 IDE problem pojawia się po dłuższym postoju (zwykle rano, a czasem rzadziej), pojawił się chyba po tym jak rozładowałem akumulator grzebiąc przy aucie, myślałem, że jak go naładuję to problem zniknie, później nawet odłączyłem aku na noc ale też nie pomogło tak to wygląda w praktyce: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=D_GD58L3gLw - świece zmienione u mechanika - jakiś silnik krokowy został wyczyszczony - regulator ciśnienia paliwa wymieniony (wcześniej już zakończył żywot) - przewody i cewka były sprawdzone pod kątem przebicia (np. polewane wodą) i są OK - czyściłem (już sam) czujnik położenia wału bo czytałem, że może być przyczyną, ale nic nie dało - komputer u mechanika nic nie pokazuje - ciśnienie z głównej pompy paliwowej też jest podobno w normie - zalałem bak paliwem Verva Racing (100 oktanów), przejechałem jakieś 600 km myślałem, że coś pomoże, ale i tym razem nic to nie dało mechanik trochę ręce rozkłada bo problem pojawia się sporadycznie i na krótki czas więc trudno problem diagnozować... może ktoś zna przyczynę takiego zachowania silnika? na pewno komputer źle steruje pracą silnika, pytanie tylko czy powodem jest jakiś uszkodzony czujnik czy może brudny filtra paliwa, a może coś innego? wnioskuję to po tym jak szybko problem znika - wystarczy przegazować auto na wysokich obrotach przez 20-30 sekund i można jeździć cały dzień (gasić odpalać) bez problemu nie jest to problem krytyczny ale wkurzający, szczególnie, że niedawno odpalał na dotyk :/ Edytowane 13 Października 2012 przez obe1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 mam podobny problem z silnikiem Megane Coupe 2.0 IDE poruszanym ale nie rozwiązanym wcześniej... http://megane.com.pl...139#entry319139 Skoro masz podobny problem to po co zakładasz nowy wątek Przenoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obe1978 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Założyłem nowy wątek z dwóch powodów: - pierwszy (podobny) wątek nie został rozwiązany - silnik w moim aucie z tego co mi wiadomo jest znacząco inny technologicznie od silnika kolegi Ja bym zostawił jednak wątek jako nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Podłącz auto do Clipa, tu nie wiele da się wymyślić. Nie pamiętam jaką masz przepustnicę, jeżeli manualną sprawdź potencjometr przepustnicy. No i pozostaje jeszcze sonda/y lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obe1978 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 na komputerze mechanik twierdzi, że jest czysto, dla tego nie wiadomo do czego się doczepić sonda lambda.... a czy jestem w stanie domowym sposobem jakoś stwierdzić czy to ona zawodzi, np. rozłżczając ją na chwilę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 na komputerze mechanik twierdzi, że jest czysto, Jakim Chcesz zdiagnozować podłącz auto do CLIP'aSkontaktuj się z meganecoupe02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul84 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Witam forumowiczów. Ja miałem podobne problemy przy silniku 1,6 16v, niskie obroty i problem z odpalaniem. Z obrotami było tak że na zimnym silniku przez jakis czas po odpaleniu obroty były tak niskie jakby chciał zgasnąć. Na szczęście taki stan utrzymywał sie tylko jakiś czas więc cierpliwie czekałem jak "wskoczy" na normalne obroty i potem bylo juz ok. Wymieniłem sonde lampda i problem zniknął. Przy problemie z odpalaniem mechanik zalecił wymiane czujnika położenia wału. Ja go wyczyściłem i narazie jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obe1978 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 ooo to już jakiś trop/wskazówka też czyściłem czujnik położenia i nic nie dało, chyba że słabo wyczyściłem :) a ta sonda lambda to droga jest jako nowa? i jeszcze pierwsza czy druga bo podobno są dwie? sam wymieniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi