pcz_07 Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Witajcie Rano wyjechałem do pracy jak co dzień, 0,5km od domu ( na szczęście) silnik raptowanie zgasł Świecą się czerwone kontrolki: -stop -ciśnienia oleju -baterii Dodatkowo wycieraczki przedniej szybie stanęły w pozycji, w której samochód zgasł :) nie można nimi powrócić, ogólnie elektronika została zablokowana, np nie mogę opuścić szyb, wiecej nie sprawdzałem nie miałem czasu, szybki hol i podmiana auta :) Przy próbie odpalenia czekam aż zgasną kontrolki żółte, tak jak zawszze, te wyżej wymienione świecą się ciagle, kręce rozrusznikiem, samochód na moje oko normalnie kręci, ale nie chce zaskoczyć, i po chwilowym kręceniu wyskakują dodatkowo żółte: -service -poduszki Co się mogło stać :) :) Pomóżcie :) B) Dodano: 17 paź 2012 - 11:05 narazie widzę zero odzewu, ale to nie zarzut :P a kacie desperacji szukam i szukam, i znalazłem jakiś trop w schematach zamieszczonych w downloadzie znalazłem na stronie: Moduł zespolony w kabinie UCH (645) wg mnie chodzi o wtyczkę PE3, ta która ma aż 30 ścieżek, odpowiada ona właśnie za to wszystko co u mnie wsytępuje, jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale wg tabeli właśnie te rzeczy u mnie nie działają - w skrócie to immobilaizer, wycieraczki, szyba kierowcy, ogrzewanie szyby, wycieraczki, prędkosć ich i wszystko co z tym związane itd., z resztą jak ktoś to czyta to sam zobaczy na załączonym schemacie teraz pytanie: czy może być to błacha sprawa, ze wtyczka ta po prostu nie łączy? czy dostanę sie do tego UHC bez rozbierania pół samochodu? czy to w okolicach bezpieczników? chciałbym to sprawdzić przed udaniem się do elektryka który mnie ładnie szczyści :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 A bezpieczniki w komorze silnika sprawdziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 tak, sprawdzone Dodano: 18 paź 2012 - 19:23 auto naprawione nie uwierzycie co było przyczyną... a było nią spalony silniczek od spryskiwacza przedniej szyby B) :) :) :) elektryk zapytał czy aby na pewno nie było tak: jechałem, włączyłem wycieraczki i chciałem spryskiwaczem szybkę wyczyścić i czy w tym momencie nie zatrzyamały się wycieraczki i auto zgasło? - tak było, wlaśnie dokładnie :P okazało się, że silniczek jest na tym samym obwodzie co blokada i rozruch silnika, więc spalony silniczek zablokował wszystko :) zatem część wymieniona na nową, oryginalną od renaulta, co by tani zamiennik za jakiś czas nie spowodował powtórki z rozrywki :) Czego to się człowiek jeszcze nie dowie... będąc a jakże szczęśliwem posiadaczem auta marki RENAULT :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Dziwne. Gdyby nawet tak było, że jest to na jednym obwodzie, to chyba musiałoby być połączone szeregowo. Chyba, że silniczek spryskiwacza zrobił zwarcie i wywalił bezpiecznik tego obwodu, ale pisałeś, że bezpieczniki były ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 bezpieczniki były ok, tak są na jednym obwodzie, tyle powiedział mi mechanik :) teraz mam odruch, że boję się używać spryskiwacza albo robie to pod domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Czy ktoś może potwierdzić tą odważną teorię? Bo trudno mi w to uwierzyć, chociaż w końcu to francuz... Edytowane 25 Października 2012 przez Kambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 zarzekam się, że to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi