Skocz do zawartości

Nie startuje - usterka hamulców?

ukaef

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj podjechałem do pracy (dodam, że nieźle padało), samochód działał jak zwykle - bez zarzutów. Po pracy wsiadłem, wcisnąłem sprzęgło i START i zamiast wystartować silnik - nic się nie dzieje. Po chwili na kokpicie pokazuje się "usterka hamulców" i pika. Płyn hamulcowy pomiędzy min i max, pod autem nie było wycieków. Auto ma czujnik w zbiorniku i pod pedałem hamulca. Ręczny jest mechaniczny.

Zatargałem ją do pobliskiego warsztatu, ale coś tam kombinują z tego co mi się wydaje. Po podpięciu "komputera" (nie wiem czy to porządny interfejs był czy jakaś ściema) wyskoczyły podobno serwis (palił się jakiś czas już) i usterka hamulców - czujnik położenia pedału. Gość w serwisie mówi, że najpewniej coś z rozrusznikiem i że ten czujnik nie powinien grać roli... W innym warsztacie zaczepiłem mechanika, który powiedział, że w 90% przypadków to ten czujnik...

I pytania:

- czy błąd usterki hamulców związany z czujnikiem położenia pedału może blokować rozruch?

- czy zablokowany rozruch przez komputer podaje jakiekolwiek napięcie na rozrusznik? (przy próbie odpalenia, przed pojawieniem się komunikatu słychać pojedynczy stuk tak jakby od strony rozrusznika)

- jeśli to rozrusznik, to czemu pojawiła się usterka hamulców?

• 6 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Najprościej wyjąć czujnik i przemierzyć, co się dzieje na jego pinach. Zobacz, czy masz zielone gniazdo, czy białe w tym czujniku - 4 pinowe i 2 pinowe czujniki różnią się znacznie ceną, to tak dla informacji, gdyby trzeba było kupić nowy czujnik.