Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Po postoju cieżko odpala

ihmoteb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Scenic 1998r 8v na gazie.

Auto ciężko pali po postoju, powiedzmy od 3 godzin postoju ma problem z zapalaniem, trzeba kręcić kilka razy i odpala,czasem zdarzy się ze nie odpali pomimo kilku prób, auto na gazie zapala.

Jeśli już zapali i się go zgasi to problem znika i auto odpala dobrze.

Zatankowana jest 1/4 baku.

Filtr paliwa wymieniłem.

Jaki może być problem? Od czego Państwo by zaczęli?

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Pozdrawiam.

Ja bym zaczął od wyczyszczenia czujnika położenia wału korbowego (znajduje się on na łączeniu silnika ze skrzynią biegów).

Czujnik jest już wymieniony na nowy ,zresztą to na pewno nie ten czujnik bo na gazie odpala. <czerwona>

Scenic 1998r 8v na gazie.

Auto ciężko pali po postoju, powiedzmy od 3 godzin postoju ma problem z zapalaniem, trzeba kręcić kilka razy i odpala,czasem zdarzy się ze nie odpali pomimo kilku prób, auto na gazie zapala.

Prozaiczna przyczyna - nieszczelna instalacja gazowa. Na postoju następuje zagazowanie dolotu i później uruchamiany na benzynie musi łyknąć benzynę i gaz równocześnie i się dusi. Jak sobie przewentyluje dolot (gaz wypluje do wydechu) to odpala.

Od czego zacząć.

Dla sprawdzenia tego co napisałem zakręcić gaz na butli i pojeździć dwa trzy dni tylko na benzynie, brak kłopotów z odpalaniem jest potwierdzeniem tego co napisałem.

Co może być nieszczelne (to zależy od tego jaka instalacja):

- reduktor jak ma połączenie z dolotem (kompensacja),

- elektrozawór na reduktorze,

- wtryskiwacz(e)gazowe, jeżeli są.

I to należy w pierwszej kolejności sprawdzić, a nawiasem mówiąc wiele razy już o tym było pisane.

nawiasem mówiąc wiele razy już o tym było pisane.

Zgadza się, ale kto by korzystał z <czerwona>. Lepiej założyć nowy temat i czekać jak inni napisą, tzn. przepiszą to co już jest na forum. :)

Zamykam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!