binio1111 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Kolego w odmie raczej nie ma się co popsuć, trzeba ją wymyć benzyną , przedmuchać i tyle, problemy stwarzają nie drożne kanały, którymi ma spływać olej do misjki. Powinieneś wyczyściś rurę metalową od turbo od środka. Rura się wznosi i potem opada. Olej, który jest w rurze za zakrętem spłynie do chłodnicy, a ten przed spłynie przez oring na turbinę. U mnie z rurki od odmy para była tylko na zimnym silniku i to nie za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xdjradox Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 U mnie jest para cały czas, mogą to być już jakieś oznaki przedmuchów, to będzie do sprawdzenia, nie mniej jednak wydaje mi się że ciśnienie jakie wytwarza turbo przepycha olej conajmniej do IC. Wyciągałem IC w lato przy okazji wymiany nieszczelnej chłodnicy klimy i w IC nie było oleju na dnie tylko raczej film olejowy na ściankach, po przekręceniu "do góry nogami" nie wylewał się olej z IC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Co do OCT to wklejam link do chłopaków od 1.9 tdi możesz sobie prześledzić ciekawy temat (wszystkie za i przeciw) podpowiem, że sprawdza się separator od lublina http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25355&postdays=0&postorder=asc&start=0 Edytowane 25 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xdjradox Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki za odnośnik, coś sklecę aby odmie i tubro nie było ciężej. Zakładam też że w fabrycznym stanie nic, no może poza parą z silnika (odmy) - czyli nic pożytecznego do dolotu-turbo się nie dostaje. Chcę sprawdzić czy problem z mokrym i śmierdzącym katalizatorem zostanie rozwiązany przez OCT. Chciałbym mieć możliwość korzystania z każdego KM silnika bez obawy o wdychanie jego ubocznych wydzielin, niech to będzie kosztem sprzęgła, skrzyni, półosi, opon, ale nie wydzielin z odmy które palą się na katalizatorze. W razie katastrofy będziemy myśleć o tłokach, panewkach, pierścieniach, planowaniu, szlifowaniu docieraniu ale póki co nie mam "zero - jedynkowej" diagnozy. BTW - miałem wcześniej TDi AFN 130KM (z boxem) w ibizie, nie było żadnych przesłanek do montowania OCT więc nie znanie mi są intencje użytkowników z forum TDi. Dodano: 27 gru 2014 - 14:15 Może żeczywiście olej spływa z tej metalowej rury, w dokumentacji jest info że przy zmianie turbo należy wymienić gumową uszczelkę która jest w tej metalowej rurce, muszę sprawdzić czy jest u mnie ta uszczelka w i jakim jest stanie. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 I co tam kolego u ciebie? Jaka diagnoza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xdjradox Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Odłączyłem ten metalowy przewód, przetarłem, umyłem wszystko (turbinę, katalizator przeowdy) porządnie wodą z ludwikiem :) Zamontowałem na złączeniu turbo z tym metalowym przewodem gąbkę na opaskę plastkiową i czekam. Póki co nic nie śmierdzi, czekam czy coś kapnie na katalizator, niedługo zmieniam olej w skrzyni i silniku więc popatrzę jeszcze na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djteo45 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 I co z tym wyciekiem, wiadomo już skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xdjradox Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Po temacie, winna byla uszczelka na zlaczeniu turbo i rury prowadzacej do IC, koszt w Aso 53 pln i ani kropli oleju po wymianie nie kapie. Regulamin pkt. 5.6, 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djteo45 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Mógłbyś podać numer tej części, z góry dzięki. Dodano: 20 gru 2016 - 20:50 Dziś zakupiłem oring w serwisie :) z góry dzięki i pozdrawiam :) Edytowane 20 Grudnia 2016 przez djteo45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soly Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Cześć, u mnie podobny problem. Oolej zbiera się na spodzie turbo i spływa po przewodach, które doprowadzają olej i kapie na wydech, co powoduje dym. Myślałem o wymianie tych przewodów ale przeczytałem że pomogła wymiana oringa na rurze do Ic ? Możecie podrzucić link do tej części ? U mnie od dołu wygląda to jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xdjradox Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 uszczelka pomiędzy turbo a rurą która idzie do IC, w ASO będą wiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soly Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ok jutro podjadę i dam znać jak zrobię ale nadal mam przekonanie że winne mogą być te 2 przewody olejowe Tak jak przypuszczałem. Wyciek spod dwóch przewodów olejowych. Uszczelkę nowa kupiłem ale jeszcze nie wymieniłem, póki co dociągnąłem śruby powycierałem przejechałem 1200 km i na razie sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haway Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Możesz podać nr uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soly Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 W załączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian199285 Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Dnia 28.08.2019 o 21:54, soly napisał: I jak po wymianie uszczelki są efekty? Wyciek zniknoł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi