Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prośba o wycenę robocizny - czy to drogo?

Rekomendowane odpowiedzi

CZĘŚCI :

1 KOŃCÓWKA DRĄŻKA KIEROWNICZEGO JTE1060 - 79,07 ZŁ

2 KOŃCÓWKA DRĄŻKA KIEROWNICZEGO JTE1061 - 79,04 ZŁ

3 SWORZEŃ WAHACZA JBJ721 x 2 SZT - 114,84 zł

4 FILTR POWIETRZA AP 185/3 - 50,71ZŁ

5 FILTR PALIWA PM 816/1 - 17,50ZŁ

6 FILTR KABINOWY K1167 - 68,20ZŁ

7 PODUSZKI SANEK 82 00 475 468Z x 2SZT - 86,58zł

USŁUGA

WYMIANA KOŃCÓWEK 90ZŁ

WYMIANA SWORZNI 160ZŁ

WYMIANA FILTRA POWIETRZA 12ZŁ

WYMIANA FILTRA PALIWA 35ZŁ

WYMIANA FILTRA KABINOWEGO 15zł

WYMIANA OLEJU + FILTR OLEJU 30ZŁ

WYMIANA PODUSZEK 200ZŁ

USTAWIENIE ZBIEŻNOŚCI OD 90ZŁ DO 150ZŁ

Wszystko do Grand Scenica 1.9 dci 2006

Części sam poszukałem i są w podobnych cenach - ale czy robocizna nie za drogo?

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.10 - Caps Lock

P_r_z_e_m_o

Największa przesada to branie w ogóle pieniędzy za wymianę filtra kabinowego: 15pln.

W komorze silnika jest zaślepka przymocowana dwoma motylkami. Otwierasz, wymieniasz filtr, zamykasz. Najwięcej czasu zajmuje umycie później dłoni, jak masz kurz w komorze silnika.

Tuleje sanek kupowałem niedawno po 25zł sztuka oryginały (z fakturą VAT)

Sworznie wahacza - nie wiem. Ja postanowiłem wymienić całe wahacze i kupiłem DELPHI po 237 brutto sztuka. Czy u Ciebe ta cena za sworzeń to jest za jedną czy dwie sztuki. Pisze co prawda 2szt. - ale nie pisze wprost czy to za sztukę

Zdejmując do wymiany sanki silnika (trawersę) ma się wszystko na wierzchu. Inaczej chyba należy skalkulować samą wymianę sworzni wahaczy, a inaczej jak się to robi przy okazji - czyli jak ma się zdemontowane sanki i wszystko poza autem - razem za tuleje sanek i sworzni chcą 360pln

Ja to robiłem sam i szczerze za 360 komuś robić średnio by mi się chciało. Przyjmując, że to kwota brutto, będzie faktura na to robociznę - to jak odejmiemy podatki itp - to słabo wychodzi.

Ja jeszcze przy tej robocie - jak sanki są na wierzchu - zalecałbym wymianę gum drążka stabilizującego - kupowałem 2x8pln = 16pln

No i dziwię się, że nie ma tam łaczników stabilizatora - one padają na potęgę. Koszt od 30-160pln za sztukę.

W moim temacie masz też trochę cen co i gdzie i za ile kupowałem - ale to tylko dotyczy regeneracji sanek

http://megane.com.pl/topic/40511-regeneracja-sanektrawersy-silnika-demontaz/page__p__308227__fromsearch__1#entry308227

Edytowane przez Optima
  • +1 1

Dzięki - temat widziałem - trafiłem na niego z googli przy wyszukiwaniu problemu.

Co do wymiany łącznik stabilizatora lewy będzie wymieniany (ale dopiiero po moim telefonie z pytaniem o ich stan) - gumy drążka stabilizującego podobno są ok. Myślisz, żeby mimo wszystko wymieniać?

Ja bym wymienił, bo:

- koszt groszowy dosłownie te kilkanaście złotych

- przy zdemontowanych sankach - wymiana to dosłownie kilka minut. Wygodnie i szybko. Bez demontażu sanek, wymiana w mojej ocenie "na samochodzie" (szczególnie tego przy przekładni) prawie niemożliwa, a na pewne wiele wyrazów na "K" i "Ch" by było przy niej.

Witam.Co do kosztów robocizny,to moim zdaniem 100,00zł idzie utargować.Pozdrawiam.

Autko zrobione - utargowałem 100 zł robocizny, do tego jeszcze na moją prośbę wymienili mi olej w skrzyni biegów, więc z ceną nie było tak tragicznie.

Pozdrawiam

Dodano: 06 gru 2012 - 18:39

[...]

Ponieważ widzę że znasz się na mechanice mógłbyś mi pomóc w tym temacie?

http://megane.com.pl/topic/43748-chrobotanie-sprzegla-prosba-o-pomoc/page__pid__327808#entry327808

Coś chrobocze mi w skrzyni biegów - nigdy tak nie było i wszystko działało jak należy ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!