mefikkk Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Witam Chiałbym zamontować u siebie sterowanie radiem pod kierownicą czy do mojego szczeniaka II z 2004 roku będzie pasować coś takiego jak na zdjęciu? Radio mam Pioneer DEH-P3600MP ciekaw jestem czy dużo przeróbek muszę zrobić by pilot pasował Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Radio mam Pioneer DEH-P3600MP ciekaw jestem czy dużo przeróbek muszę zrobić by pilot pasował Przeróbek to może nie, ale musisz wiedzieć czy twoje radio ma wyjście na sterowanie pilotem. Jeżeli ma to trzeba jeszcze dokupić adapter aby wszystko grało. Na forum jest mnóstwo info na ten temat. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Dziś zamontowałem sobie radyjko Pioneer DEH-5100 UB ,i za pomocą interfejsu UNI24PNR01 ,zintegrowałem fabryczny wyświetlacz i fabrycznego pilota z wymienionym radiem . Adapter UNI24PNR01 - informacja techniczna.Adapter pozwala w techniczny i ekonomiczny sposób połączyć display i joystick z fabrycznego kompletu Renault Tuner List z nowocześnie wyposażonym, rynkowym odbiornikiem Pioneer przy zachowaniu sterowania i wyświetlania informacji z radia na oryginalnym displayu. Radia z serii Tuner List VDO były montowane głównie w samochodach Clio /Kangoo /Laguna /Megane /Modus /Scenic /Traffic z oddzielnym displayem SAGEM serii AFFA w latach 2000-2005. Do displaya podłączony jest joystick. Komunikacja dwustronna radia z displayem i joystickiem przechodzi przez żółty wtyk mini-iso z pięcioma przewodami (1/SDA, 2/SCL, 3/MRQ, 5/RADIO-ON, 6/GND, pin 4 wolny). Kolory przewodów mogą się różnić w różnych modelach. Pozostałe typowe dwa wtyki ISO to zasilanie (A1/Speed, A2/NC, A3/Tel-Mute, A4/+12V-Const, A5/Ant-Remote, A6/Ext-Ilumin, A7/Ignition, A8/GND) i podłączenie głośników (B1...B8), typowy jest również wtyk antenowy. Adapter wykonany jest w formie przelotki z kompletnym okablowaniem, do bezproblemowego montażu. Sterowanie do radia podane jest poprzez kątowy wtyk mini-jack 3,5mm natomiast informacje dla displaya są obecne na niebieskim gnieździe IP-bus (ale tylko w radiach z funkcją Sub-display). Orientacyjna lista odbiorników Pioneer wyposażonych w niezbędną funkcję Sub-display oraz Steering Wheel Control: ANH-P10MP, DEH-P3100UB, DEH-P4100SD, DEH-P4800MP, DEH-P4900IB, DEH-P5100UB, DEH-P40MP, DEH-P55BT, DEH-P5700MP, DEH-P5730MP, DEH-P6000UB, DEH-P65BT, DEH-P6700MP, DEH-P6900IB, DEH-P700BT, DEH-P7000U, DEH-P7100BT, DEH-P7600MP, DEH-P7700MP, DEH-P80MP, DEH-P8100BT, DEH-P8600MP, DEH-P9600MP, FH-P80BT Z 2010 roku: DEH-P88RS, DEH-P88RS-II, DEX-P99RS Uwaga DEH-7200SD nie ma sub-display mimo ze na pioneer.de było, zostało poprawione!!!! Podobnie DEH-3200UB i DEH-4200SD dystrybucja w PL, brak gniazda IP-bus Obsługiwane rozkazy sterowania to VOL+/-, SEEK+/- manual/ *auto, SOURCE, MUTE/ *BAND przy pomocy przycisków joysticka (*oznacza przytrzymanie przycisku ponad 2 s.) oraz PRESET+/- przy pomocy pokrętła joysticka. Zastosowanie adaptera blokuje użycie gniazda IP-bus radia dla zmieniarki Pioneer i jej ewentualne podłączenie wymaga użycia specjalnego rozdzielacza. Inne adaptery Pioneer np. dla Ipoda lub Bluetootha można podłączyć bez problemu. Fabryczna zmieniarka VDO jest niekompatybilna z radiem Pioneer i w tej konfiguracji nie będzie działać. Przed zamówieniem adaptera UNI24PNR01 należy sprawdzić czy display/joystick współpracuje z radiem serii Tuner List przez żółty wtyk mini-iso z 5-ma przewodami oraz czy radio Pioneer posiada funkcje Sub-display oraz Sterowanie z zewnętrznego adaptera. Aktualna cena adaptera z okablowaniem to 159.00 PLN z Vat plus koszty wysyłki. Zapewniamy pomoc przy doborze sprzętu oraz gwarantujemy zwrot należności za towar w przypadku rezygnacji z zakupu. Faktura VAT, gwarancja 12 m-cy. Informacja techniczno/handlowa pon.-pt. 10-18 ... tel. 012 632 12 28 ... tel. kom. 668 096 961 ... e-mail: [email protected] Montaż jest bajecznie prosty ,tylko trzeba pamiętać by odpiąć akumulator by przypadkiem tak jak dziś u mnie nie wywaliło bezpiecznika ,dzięki któremu licznik w aucie chwilowo umarł :P (bezpiecznik odpowiadający za odcięcie zasilania dla wyświetlacza licznika oznaczony jest jako Coupe Conso 20 A na rozpisce w skrzynce bezpieczników w aucie ) Wiadomo trzeba zacząć od wyjęcia fabrycznego radia ,w tym celu z braku orginalnych zaczepów zastosowałem kilka gwożdzi wyjętych sąsiadowi z płotu ,śmiesznie to wyglądało ,ale naprawdę nic innego nie było :) żółtą kostkę adaptera spinamy z żółtą kostką w fabrycznej instalacji ,kostkę czarną z wyjściami na głośniki i zasilaniem radia spinamy z adapterem . Do radia podpinamy kątowy wtyk do złacza Sub display (niebieskie gniazdo radia),sterowanie fabrycznym pilotem -gniazdo Jack . Po podpięciu wszystkich kostek należy ''upakować'' kable w konsolii wsunąc radio w kieszeń . PO montażu okazało się ,ze trzeba zakupić jeszcze dodatkowo wąską ramkę na allegro by zmieniszyć szparę powstałą po montażu radia,ale to już drobnostka . Jak tylko zreanimuę aparat wrzucę lepsze fotki,dziś z powodu braku sprzętu foto poglądowe zrobiłem telefonem :) Edytowane 9 Lutego 2013 przez andrzej27r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtrcl Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Cześć, nie wiesz jak się dobrać do takiej przejściówki? Naszukałem się po googlach i nic nie mogę znaleźć :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi