airman Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Panowie , po przeczytaniu 70 postów na temat abs muszę was prosić o radę. Mój abs (pierwszy sezon zimowy) odpala się poprawnie. gwałtowne hamowania latem nie robiły na nim wrażenia. ale próba hamowania na śniegu - fiasko, pulsowanie pedału po wciśnięciu hamulca na 1 cm oraz brak jakiegokolwiek efektu hamowania. Przeżyłem pierwszą jazdę po śniegu. sprawdziłem przewody w nadkolach oraz tarcze ząbkowane w piastach, bezpieczniki. chociaż objawy były inne sprawdzę asystenta hamowania i złącze komputera abs oraz napięcia w złączach czujników abs (2,3VDC). O postępach będę informował , może komuś się przyda. jak nie dam rady to spróbuję pojeździć z wyciągniętym bezpiecznikiem abs. Czekając na porady do usłyszenia. W naszym języku, zdania zaczynamy WIELKĄ literą - proszę poprawić tekst - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 To normalne, że ABS głupieje na śliskim. Hamowanie na śliskim z ABS daje gorsze rezultaty niż bez ABSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calyx Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Cześć, wybaczcie, że pytam o takie rzeczy, ale to jest mój pierwszy post na tym forum :) Otóż mam RM I z roku 96. Z tego co mi wiadomo, samochód ma ABS, tylke, że go nie ma :-? Próbowałem na asfalcie i nic. Opony stają dęba. Czy moglibyście mi poradzić, bądź podesłać jaki link co mam zrobić i gdzie sprawdzić ewentualne urwanie kabla bądź przetarcie czujników? Pomóżcie. Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Sprawdź czy poprzedni właściciel nie wyciągnął bezpiecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 calyx, jezeli chcesz sprawdzac dzialanie ABS'u to lepiej robic to na miekszym podlozu, opona szybciej straci przyczepnosc. Wersja :) otworz maske i zajrzyj czy aby na pewno twoje auto ma ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calyx Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Hej, może to głupie pytanie, ale dzięki temu się uczę ;-) Gdzie mam sprawdzić czy mam ABS? Piok o czym dokładnie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Otworz maske, po lewej stronie (stojac przodem do silnika) za leflektorem choc troche nizej powinienes zobaczyc pompe ABS'u do ktorej biegna zielone przewody - jak znajde jutro chwile to pstrykne fotke i wrzuce na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airman Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Przy zegarach masz lampkę ABS , która zapala się po przekręceniu kluczyka na 3s. Jeżeli po 3s gaśnie oznacza to obecność wszystkich napięć w sterującym urządzeniu abs , które jest przykręcone pod pompą hydrauliki abs (za prawym reflektorem poniżej - patrząc w kierunku jazdy). Wszystkie poprzednie posty dotyczyły świecenia lampki abs podczas jazdy ale u mnie abs testuje się poprawnie i podczas jazdy nie świeci. Przy próbie dotknięcia hamulca (jazda na śniegu) pedał twardnieje i pulsuje - nie można uruchomić hamulców. To jest moje pytanie: czy ktoś się z tym spotkał? Po wyjęciu bezpiecznika 5A w kabinie(ABS) auto hamuje poprawnie , świeci się :ABS, SERV, STOP ; brak wskazań prędkościomierza.Dziś przeczyściłem złącze ABS-u. P.S Bronius Jeździłem Nissanem i Oplem z ABS-em i hamowały na śniegu utrzymując kierunek na wprost. Tyle wystarczy kierowcy do uniknięcia rowu lub drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 airman, znajdź pustą drogę i sprawdź, przy śliskim to nawet bez hamowania możesz mieć problem ze skrętem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airman Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Wczoraj byłem w serwisie Bosh-a; abs sprawny a fachowiec przejechał się moją megi i stwierdził , że abs działa normalnie. Zrobiłem próby na zamarzniętym i mokrym śniegu oraz przejechałem się Mondeo kolegi. Wnioski : 1.ABS działa lepiej po wciśnięciu sprzęgła (odciążenie silnika , zmiana w podciśnieniu serwa ?) zarówno na mokrym jak i zmarzniętym śniegu. 2.Przy gwałtownym hamowaniu brak kontroli siły hamowania 3.Lepiej hamuje przy delikatnym zwiększaniu nacisku na hamulec 4.Na lodzie z 60km/h przy hamowaniu z abs auto mieści się na swoim torze jazdy (nie znosi na boki) 5.Działa to wszystko dziwnie - ale skutecznie. No i trzeba trenować. 6.Fachowiec powiedział , że normalnie to działa w mesiu z ESP i ABS(niewyczuwalnie). 7.Zabrudzone ząbki pierścieni abs-u nie przeszkadzają (indukcja B przez błoto działa) Jakby jakieś problemy z abs to piszcie - jestem już 1/2 fachowca. Pozdrawiam , Prezesa przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi