smitek Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Podczas ruszania na śliskiej nawierzchni gdy koła zabuksują czuć duże szarpanie silnikiem/skrzynią biegów/lewarkiem. Silnik mechanicznie chodzi OK, trzyma obroty i ma moc. Ale to szarpanie jest bardzo wyczuwalne na całym aucie. Co może być przyczyną? Edytowane 24 Grudnia 2012 przez smitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 przyczyna: buksowanie kół ;-) Takie przeciążenia: raz ma poślizg, by zaraz na chwilę złapać przyczepność i gwałtowanie przyhamować układ, gdzieś te naprężęnia muszą się "rozejść". Najgorzej chyba jest w zakręcie - jak jedno koło buksuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smitek Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 dobre dobre tylko to to ja sam zdiagnozowałem heh chodzi o to ze nawet jak bym chciał ruszyć z piskiem opon to nie da się tego zrobić bo silniki/skrzynia biegów/lewarek latają jak oszalałe czuć jak by to wszystko tam skakało (amortyzatory zawieszenia przedniego są OK) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_23 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam, megane mam od 04.2011 r. Lewarek zmiany biegów latał przód - tył. Wymieniłem poduszkę pod skrzynią biegów (taka wyciągnięta jakby "kość"), była wybita i lewarek mniej latał. Potem wymieniłem poduszkę pod skrzynią u góry (po stronie kierowcy). Wymieniłem też poduszkę główną silnika, tzw poduszkę olejową (po stronie pasażera) była rozwalona doszczętnie. Obecnie lewarek zmiany biegów porusza przód - tył, ale w mniejszym zakresie niż na początku. Jednak nadal się porusza, na 4 czasami faluje czasami nie. Szukam nadal rozwiązania tego "problemu". Przy zapalaniu delikatnie szarpnie lewarkiem, potem tak jak napisałem lata przód i tył. Co do poślizgu (ruszania na śliskiej powierzchni) to mam podobne odczucia, chociaż to poślizg i buksowanie nie zamierzone, ale też szarpie dźwignią zmiany biegów. Może ktoś poradzić. p.s. wertowałem posty odnośnie latającego lewarka i więcej nie mam koncepcji. Problem znany w Megankach bo mechanizm wybieraka jest na sztywno, nie na linkach i stąd ta jego uroda. Jednak nie wydaje mi się, że wyjeżdżając z fabryki miało tak szarpać. Może jakiś element mechanizmu zmiany biegów jest temu winien? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi