oil Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) witam niedawno zakupiłem Megane 1 1.4 8V i mam kilka pytań dotyczące auta 1. Przeraża mnie troszkę spalanie - obecnie ok 10l/100 km - czy to norma , jak nie to naprowadzcie mnie gdzie mam szukać powodu dużego spalania. 2. Czytałem już na forum odnośnie temp. cieczy - termostat wymieniony, czujniki OK, płynu nie ubywa - a temp. cały czas oscyluje podczas jazdy minimalnie poniżej środkowej kreski - na postoju wzrasta do momentu załączenia wentylatora - potem znowu wraca poniżej 3 kreski. Pozdrawiam Edytowane 30 Grudnia 2012 przez oil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ad1 sonda lambda, dziura w dolocie, Ad2 Termostat nowy nie znaczy sprawny sprawdź w jakich temp się otwiera i czy się nie zacina np w pozycji minimalnie otwartej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 2. Czytałem już na forum odnośnie temp. cieczy - termostat wymieniony, czujniki OK, płynu nie ubywa - a temp. cały czas oscyluje podczas jazdy minimalnie poniżej środkowej kreski - na postoju wzrasta do momentu załączenia wentylatora - potem znowu wraca poniżej 3 kreski jak dla mnie wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oil Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ad1 sonda lambda, dziura w dolocie, Ad2 Termostat nowy nie znaczy sprawny sprawdź w jakich temp się otwiera i czy się nie zacina np w pozycji minimalnie otwartej Dzięki to jakie jest optymalne spalanie silnika 1.4 aha - i ile przejadę na rezerwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 aha - i ile przejadę na rezerwie Do najbliższej stacji benzynowej. A tak na serio to zależy od wielu czynników: ruchu drogowego, stylu jazdy, stanu technicznego auta. Ale osobiście nie ryzykowałbym jazdy na rezerwie aby nie robić sobie problemów z pompą paliwa jak zaciągnie syf z baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Przeraża mnie troszkę spalanie Noooo,kolego, jeżeli masz faktycznie 0,5mln km przebiegu to... :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oil Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 przejechane mam 215 kkm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) oscyluje podczas jazdy minimalnie poniżej środkowej kreski - na postoju wzrasta Latem może tak być gdy już przy upale i w korku duży obieg nawet nie wyrabia.Jeżeli oscyluje podczas jazdy w zalażności od obrotów to może być termostat.Spada temperatura jak wrzucisz sobie luz i toczysz się?No i jak zwykle w takich dramatycznych pytaniach mało danych. To tak jakbyś napisał,że autko Ci siada na jedną stronę. I co? Trzeba wtedy zadac mnóstwo pytań co zostało stwierdzone,sprawdzone itp...itd.,..a okazuje się,że żona waży dwa razy tyle co pytający. Takich pytań mnóstwo i niepotrzebnych repytań o to:jak odpala,jakie obroty,jak z mocą,itp..itd...takie rzeczy pisze się na wstępie albo zaczyna od szukania na forum. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez tom2125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 obecnie ok 10l/100 km Na jakich odcinkach jeździsz ? Dopóki silnik nie osiągnie optymalnej temperatury pracy (którą Ty mylnie odczytujesz jako przegrzewanie), mieszanka paliwowo-powietrzna jest ustalana przez komputer sterujący na bogatą. I do tego momentu silnik będzie palił większą ilość paliwa. Spalanie podnosi również jazda miejska, która z efektem niedogrzania silnika sprawia wrażenie jakiejś usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi