marek0102 Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Jesli chodzi o spryskiwacze, to na bank jest to wina pompki, a właściwie tłoczka w pompce. Własnie wczoraj przeprowadziłem - wg wskazówek na forum przez Airmana - operację naprawy i tryska płynem na szyby jak za dobrych lat :) . Wystarczy wymontować pompkę i gumki w tłoczysku skrócic, bo one puchnąc uniemozliwiają prawidłowy przepływ płynu. Opis naprawy jest na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 A czy w sedanie pompka do spryskiwaczy jest taka sama jak w hatchbacku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 marek dalbys linka, leniwi jestesmy i czekamy :) Sam wykonalbym sobie taki tuning, np. w kangoo spryskiwacze sa gites, moze poejchac na szrot i przelozyc te dysze, byloby pieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 [ Dodano: 2007-11-19, 20:06 ]PS: art masz do wymiany termostat (koszt 30 zl za czesc) i/lub czujnik temperatury plynu chlodniczego - pisze, bo masz prawie ten sam problem co ja :) 100% racji!!! Popieram. Też tak miałem. Co do spryskiwaczy: u mnie jest to samo. Powód? Prąd :) podłączcie pompkę bezpośrednio do aku a zobaczycie jaki potencjał ma ta pompka :) trzeba bardzo dobrze zaopiekować się stykami przy kostce dochodzącej bezpośrednio do pompki. Sprawę gumek też popieram. Ciekawy jestem i chętnie też bym je poprawił :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi1961 Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Miałem to samo.Nic nie dawało przepychanie dysz.U mnie obrobiły się frezy na pompce wtryskiwaczy(na wałku silniczka pompki jest taki plastikowy element i tam nastąpiło uszkodzenie).Silnik kręcił ale pompa chodziła bardzo wolno dając niskie ciśnienie.Można to próbować naprawić za pomocą kleju,ja kupiłem nowy i jest OK.Wyjęcie silniczka jest proste,wystarczy odkręcić prawy błotnik zostawiając jeden wkręt trudno dostępny(za nadkolem)i odchylić błotnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art Opublikowano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Dzieki wam za odpowiedzi :) jakoś może sobie z tym poradzę :) jak tylko kolega bedzie mial czas i udostepni garaz, bo pod chmurka to ciezko :) od razu też może zrobimy z nagrzewnica i termostatem :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0102 Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Nie nie nieeee :shock: Panowie, tylko nie odkręcać błotnika. Wystarczy ustawic podnosnik, odkręcic prawe przednie koło, następnie odpiąc z zatrzasek gumowych tylne nadkole i ma sie pełny dostęp do zbiorniczka z pompką. Powtarzam: nadkole tylne, czyli plastkikową osłonę we wnęce koła przedniego. Godzinka roboty i po ptokach...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Popieram. Jak przeczytałem o ściąganiu błotnika to sie przeraziłem. Ja też ściągałem tylko nadkole. Gdyby ktoś chciał nowy silniczek spryskiwaczy to mogę załatwić. Tak z ciekawości zibi1961 ile płaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0102 Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Jak robiłem rozeznanie przed naprawą tłoczka pompki, to kompletna pomka kosztuje 57 - 58 zł w zależności od kształu podłaczenia kostki od elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja wymieniłem całą pompkę, koszt urządzenia 32,- koszt robocizny 1 browar. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Coś podobnego. Do Meg II kosztuje 32 zł a do I 50 zł Za tyle mogę kupić. Nie jest kupiona w ASO ale ma na sobie oryginalny numer Renault czyli 77........... Made in Spain :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Ja też nie powiedziałem, że swoją kupiłem w ASO. Jest to zamiennik, który pracuje już prawei rok i jak na razie wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Oby tak dalej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xysio64 Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Witam wszystkich użytkowników forum i od razu dziękuję bo dzięki Waszym poradom udało mi się naprawić pompkę spryskiwaczy starłem papierem ściernym gumki na tłoczku i szyby są znowu czyste. Mam pytanie bo nie udało mi się wyciągnąć zbiorniczka z pompką, po ściągnięciu nadkola widać cały zbiornik ale pompka jest z tyłu udało mi się wyciągnąć sam zaworek z tłoczkiem. Może ktoś napisać jak wyjąć zbiornik wygląda jak by trzymał na zaczepie z lewej strony ale bałem się mocniej podważyć żeby go nie połamać. Zamówiłem również zaworki na Allegro na tył kosztuje 3zł. a na przód 6zł. w miejsce trójnika pod maską plus przesyłka 5zł. razem 14zł. mam nadzieję że po założeniu płyn poleci od razu szczególnie na tylną szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Dziś wymieniłem u siebie pompkę od spryskiwaczy na nową. No i d**a i to wielka Przeczyściłem styki, wszystko ładnie i ciasno spasowało. Reakcja na uruchomienie spryskiwacza jest natychmiastowa. Wszystko działa ok jak stoję w miejscu. Dysze też czyściłem. Gdy jadę już około 80km/h spryskiwacze dają na maskę a nie na szybę. Czy ktoś ma ten link jak poprawić tą gumkę? Cy to coś faktycznie da? Przeczytałem że to dotyczy starych pompek w których spuchły gumki. Przecież wymieniłem pompkę na nową i jest to samo! Czy jest tu na forum jakiś elektryk który wie jak można by podłączyć pompkę przez przekaźnik żeby dostała więcej prądu? Wtedy powinna lepiej sikać! Skąd pompka wie kiedy chcemy użyć spryskiwacza tylnego a kiedy przedniego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi