Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Silnik wolnych obrotów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio byłem u mechanika z samochodem (Megane 99r 1,6 benzyna) bo z okolic silnika wydobywał się rezonujący dźwięk. Dostałem informację, że to "silniczek wolnych obrotów" tak hałasuje, ale że póki obroty mi nie wariują to nie ma sensu go wymieniać. I teraz pytanie, czy silniczek wolnych obrotów to to samo co silnik krokowy o którym dużo jest na forum? Dostałem także informację, że skoro hałasuje to pewnie niedługo padnie i warto go wymienić na nowy i tutaj kolejne pytanie, bo podobno oryginalny kosztuje jakieś 600PLN, czy to prawda, czy może da radę znaleźć zamiennik?

Pozdrawiam,

ToM

Witam,

Chciałbym się tylko upewnić, że chodzi dokładnie o silnik krokowy. Przy mnie mechanik odpinał przewód który zaznaczyłem na zdjęciu i wtedy hałas ustępował.

REGULAMIN FORUM JASNO MÓWI O ZASADACH ZAMIESZCZANIA ZDJĘĆ NA FORUM :)

Czym grozi jazda z wypiętym silnikiem krokowym?

O co chodzi z tym grzybkiem?

ToM

Edytowane przez Prezes

ale że póki obroty mi nie wariują to nie ma sensu go wymieniać

Dokładnie

hałasuje to pewnie niedługo padnie i warto go wymienić na nowy

Niedługo to pojęcie względne, ja to zauważyłem jakieś 2-3 lata temu :)

Przy mnie mechanik odpinał przedów

To jest wtyczka zasilania i sterowania silniczka krokowego.

Czym grozi jazdja z wypiętym silnikiem krokowym?

Brakiem wolnych obrotów do wyłączenia silnika włącznie, problemy z odpalaniem. Silniczek odpowiednio ustawia przepustnicę wtedy gdy nie dodajesz gazu.

Dzięki za informację.

Dzisiaj przyjrzałem się trochę aukcją silinków krokowych na Allegro, ale niestety jest ich tam tyle, że ciężko mi jest wybrać.

Jedno jest pewne, mój silnik w aucie to K4M A7400 Oznaczenie D (Renault Megane Classic I 1,6). Niestety na aukcjach jest napisane, że w wielu przypadkach nawet znajomość silnika nie gwarantuje, że krokowy będzie pasował. Pytanie, czy pozostaje mi tylko wymontowanie go i odczytanie dokładne oznaczenia i potem zakup nowego, czy ktoś może podpowiedzieć który z oferowanych na Allego będzie na pewno pasował?

Ponawiam pytanie o co chodzi z tym pasującym grzybkiem?

Pozdrawiam,

ToM

bo podobno oryginalny kosztuje jakieś 600PLN

Nie wiem czy to prawda, ale na pewno kupisz taniej i to dużo taniej niż piszesz, popatrz na znanym serwisie aukcyjnym.

Ponawiam pytanie o co chodzi z tym pasującym grzybkiem?

Zadaj to pytanie koledze pasek, niech wyjaśni.

odczytanie dokładne oznaczenia i potem zakup nowego,

Jest to bardzo dobry pomysł.

• 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!