Skocz do zawartości

Słabe ogrzewanie po wymianie rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio miałem wyciek z pompy wody. Wymieniłem ją razem z całym rozrządem i od tamtego momentu ogrzewanie auta słabo działa. Temp silnika podnosi się góra do 2 kreski. Wydaje mi się, że przed wymianom było na poziomie połowy wskaźnika. Na postoju dmuchawa nawiewa zimnym powietrzem nawet gdy przejadę parenaście kilometrów. Podczas jazdy grzeje na pierwszym i drugim stopniu dmuchawy, ale przed wymianą grzał o niebo lepiej. Czego to jest przyczyną? Nieodpowietrzony układ chłodzenia? Jak go ewentualnie odpowietrzyć? A może jednak termostat? tylko czemu się popsuł?

Gdzieś na wężyku jest małe nakrętki przy chłodnicy. Jak znajdziesz nakrętkę, to ustawiasz ogrzewanie na max, potem odpalasz Ferrari, idziesz odkręcić nakrętkę powoli aż zacznie wyciekać płyn (nie wykręcamy całkowicie), potem dodajesz gazu i nasłuchujesz głos silnika Ferrari na chwile. I sprawdzasz czy leci płyn normalnie czy z takim bąbelki powietrza, jak nadal sa bobelki powietrza to dalej dodajesz gazu na chwile i potem sprawdzasz ponownie. Jak nie ma bąbelki powietrza to wyłączamy silnik, zakręcamy nakrętkę i gotowe.

• 2 tygodnie później...

Trochę po czasie, ale napisze. Może komuś się przyda. Okazało się, że miałem pękniętą uszczelkę pod głowicą dlatego wcześniej siadła pompa i po wymianie auto słabo grzało, Na czas zareagowałem i głowica nie poszła do wyrzucenia.