Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Trzeszczący przedni głośnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Ostatnio niepokoi mnie dobiegający z przedniego prawego głośnika trzask - charczenie (może nie tyle trzask co dźwięk podobny do drżącej części osłony - tak jak np. przy zbyt dużych basach). Pozostałe głośniki zachowują się normalnie, radio seryjne cały czas na tych samych ustawieniach, służy w zasadzie do odioru stacji radiowych (zabawa z kasetami zbyt czasochłonna, choć czasem i coś z kasety poleci :lol: ).

Boczki w drzwiach puste, wożę w nich co najwyżej ściereczkę lub gąbkę do szyb. Zastanawiam się co może być przyczyną takiego stanu - i tu moja prośba do Forumowiczów: co zrobić z tym fantem? Czy to oznacza, że głośnik zaczyna padać?

W piątek będę miał trochę czasu wolnego i chciałbym się tym zająć, tyle że nawet nie wiem w jaki sposób się do tego przygotować. Przeszukałem forum i podobnego tematu nie znalazłem, jednak okazało się pomocne - dowiedziałem się jak zdemontować tapicerkę z przednich drzwi.

Proszę o porady co by tu zrobić, aby wyeliminować "trzeszczenie" (na krótkich dystansach jest jeszcze do zniesienia, ale przy jeździe 300km lub więcej jest uciążliwe).

Pozdrawiam :)

Wczoraj miałem wreszcie trochę czasu co by zająć się autkiem :lol:

Głośniki grają jak ta lala [niestety bez wymiany się nie obeszło (jeden z głośników skonał jeszcze przed wymianą, drugiemu chyba niezbyt długi żywot pozostał) - na szczęście szwagier miał swoje stare, ale za to praktycznie nie używane, a do tego jeszcze podstroił mi radio - które jak się okazało od momentu zakupu autka było ustawione domyślnie (bass=0, treble=0)].

Obecnie zostały zamontowane takie.

Wnioski do jakich doszedłem w trakcie i po wymianie głośników:

1. żeby wymienić przednie głośniki nie trzeba zdejmować tapicerki z drzwi, a jedynie wystarczy zdjąć osłony głośników,

2. warto zainwestować w inne niż seryjne głośniki (pomimo, że nie uważam się za audiofila, to różnica jest wyraźnie słyszalna - nawet na domyślnych ustawieniach radia).

Pozdrawiam