kroliq Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam serdecznie. Ostatnio niepokoi mnie dobiegający z przedniego prawego głośnika trzask - charczenie (może nie tyle trzask co dźwięk podobny do drżącej części osłony - tak jak np. przy zbyt dużych basach). Pozostałe głośniki zachowują się normalnie, radio seryjne cały czas na tych samych ustawieniach, służy w zasadzie do odioru stacji radiowych (zabawa z kasetami zbyt czasochłonna, choć czasem i coś z kasety poleci :lol: ). Boczki w drzwiach puste, wożę w nich co najwyżej ściereczkę lub gąbkę do szyb. Zastanawiam się co może być przyczyną takiego stanu - i tu moja prośba do Forumowiczów: co zrobić z tym fantem? Czy to oznacza, że głośnik zaczyna padać? W piątek będę miał trochę czasu wolnego i chciałbym się tym zająć, tyle że nawet nie wiem w jaki sposób się do tego przygotować. Przeszukałem forum i podobnego tematu nie znalazłem, jednak okazało się pomocne - dowiedziałem się jak zdemontować tapicerkę z przednich drzwi. Proszę o porady co by tu zrobić, aby wyeliminować "trzeszczenie" (na krótkich dystansach jest jeszcze do zniesienia, ale przy jeździe 300km lub więcej jest uciążliwe). Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Miałem podobny odgłos,okazało się ,że odkleiła się membrana głośnika.Przykleiłem silikonem,umilkło,działa jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroliq Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Może to banalne pytanie kolego, ale czy jakimś szczególnym silikonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Ewentualnie wymień głośniki, bo powiedzmy sobie szczerze, oryginalne nie są najwyższych lotów :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroliq Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 póki grają są ok :) a obecnie na nadmiar funduszy nie cierpię :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Silikon,taki do ogólnych zastosowań,miałem akurat czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroliq Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Wczoraj miałem wreszcie trochę czasu co by zająć się autkiem :lol: Głośniki grają jak ta lala [niestety bez wymiany się nie obeszło (jeden z głośników skonał jeszcze przed wymianą, drugiemu chyba niezbyt długi żywot pozostał) - na szczęście szwagier miał swoje stare, ale za to praktycznie nie używane, a do tego jeszcze podstroił mi radio - które jak się okazało od momentu zakupu autka było ustawione domyślnie (bass=0, treble=0)]. Obecnie zostały zamontowane takie. Wnioski do jakich doszedłem w trakcie i po wymianie głośników: 1. żeby wymienić przednie głośniki nie trzeba zdejmować tapicerki z drzwi, a jedynie wystarczy zdjąć osłony głośników, 2. warto zainwestować w inne niż seryjne głośniki (pomimo, że nie uważam się za audiofila, to różnica jest wyraźnie słyszalna - nawet na domyślnych ustawieniach radia). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi