punx90 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Witajcie, kiedy wymianiacie opony na letnie. Temaperatura w Marcu będzie około 7C. Więc czy zmieniać czy wstrzymać się jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scenicool Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 No ja będę zmieniał kupiłem juz aluski na lato,zobaczę jeszcze z 2 tygodnie jak nie będzie śniegów to zakładam aluski :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Coś mi się wydaje, że taki temat już istnieje, a na pewno w którymś o oponach była taka dyskusja. Corocznie wraca jak bumerang. Zasada jest taka , ze zmienia się, gdy temperatura jest w okolicach tych 7 stopni. Przyjęto że to jest dolna granica poprawnej pracy dla opon letnich. Im wyższa tym lepiej. No i ważne, by te >7 było przez całą dobę, a nie tylko w najcieplejszym momencie w dzień. Ja zazwyczaj zmieniam w okolicach końca kwietnia, tak by zarówno jedne jak i drugie miały po 6 miesięcy przebiegu. Szanuje w ten sposób opony letnie, które przez te swoje 6 miesięcy i tak więcej kilometrów zrobią jak zimówki w tym samym czasie. Marzec to moim zdaniem zdecydowanie za szybko na wymianę. Lepiej auto wygląda na stalówkach z zimówkami, niż na alusach z letnimi i rozbite u blacharza. Tym bardziej, że od ostatniego grudnia mamy doświadczenia, że nawet na zimówkach i na drodze wyglądającej na suchą, auto może wylecieć ze swego toru jazdy. Wiadukt nad KD 44 węzeł autostradowy Sośnica. http://megane.com.pl/uploads/imgs/hosting_zdjec_1354970580__image_010.jpg http://megane.com.pl/topic/2054-stluczka-fotki-tylko-naszych-autek/page__view__findpost__p__328053 Edytowane 28 Lutego 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Pawel Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Wymienię prawdopodobnie za 3 tygodnie (w każdym razie w marcu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio76 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Ja raz skuszony marcową słoneczna pogodą niczym wiosną zmieniłem buciki na letnie i po tygodniu żałowałem, spadł śnieg który utrzymał się kilka dni. O ile kiedyś (20lat temu) opony były uniwersalne to teraz letnie, bynajmniej moje są typowo letnie(wodne) z szerokimi rowkami na wodę i na śniegu zachowują się jak płozy w sankach. Samochodem podjechać pod niewielkie wzniesienie to nie lada wyczyn, a zatrzymać rozpędzoną do 50km bryłę ważącą ponad tonę to mistrzostwo świata. Więc podobnie jak kolega Gojgien zmieniam w kwietniu zależnie od temperatury od 10 wzwyż. Bywa że nawet z maju zdarzy się nawałnica śnieżna tak jak 2 lata temu powrót z majówki z Karpacza i Szklarskiej Poręby :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Przełom marca i kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Wszystko zależy od warunków atmosferycznych. Przekładka w moim przypadku wiele nie zmienia w wyglądzie auta, zarówno zimówki jak i letnie są na alumach a samo przełożenie kół trwa 30 minut. Tak jak gojgien pisze, będzie pogoda, będzie przekładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 ja wymieniam połowa marca/początek kwietnia, zależy od pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolf Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Witam! Ja w czwartek zakupiłem nowe Continentale i już założone na felgi czekają. Myślę, że w tym tygodniu już założę:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi