Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Niepokojący objaw przy wymianie świec

jackherer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Już rok czasu śmigam moją renią 1.4e w gaziku i postanowiłem po tym czasie zmienić świecuszki bo autko zaczęło przygasać na niskich obrotach.

Najpierw gaśnięcia odbywały się przy jeździe na parkingu...duże obciążenie pompy wspomagania i niskie obroty kończyły się zdechnięciem auta. Później na światłach obroty zaczęły spadać do dolnej granicy obrotomierza. Bez przygazówki auto by siadło.

Narazie wymieniłem 3 z 4 świec ponieważ ukręciłem klucz przy świecy 3ciego cylindra od lewej. Tak siedzi zaraza, że się klucz z marketu poddał.

W załączniku zdjęcia świec w kolejności od lewej strony: Pierwszy cylinder, drugi i czwarty. Problem jest ze świecą drugiego cylindra. Co mogło ją tak załatwić?

post-36678-0-26118000-1365850036_thumb.jpg

Nie miałem okazji sprawdzać kompresji.

Dopadłem lepszy klucz i wykręciłem świecę z cylindra nr 3. Również dużo nagaru ale świeca nie była tak wypalona jak ta z 2giego.

Sprawa oleju ma się tak, że olej znika systematycznie... Ogólnie auto jest mokre od dołu i ciut leci mi z zimeringu silnik<=>skrzynia. Przy LPG na wysokich obrotach typu 4k w górę poza parą z wydechu wydobywa się delikatnie zalatująca olejem chmura. Nie jest to typowa niebieska chmura jak to się ma przy tęgim przepalaniu oleju...jednak jakieś delikatne objawy są.

Inne pytaniem odnośnie silnika 1.4e

Idzie zakupić tą podwójną poduszkę silnika? Szukałem na allegro i znalazłem tylko jedną sztukę w dodatku używkę. W moim przypadku gumy już są spękane dość ostro i sporo wibracji czuć w kabinie przy niskich obrotach.

• 4 tygodnie później...