Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jak jeździć po warszawie

markus269

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pochodzę z małej miejscowości na wsiach, jak to mówią tam gdzie psy "tyłkami" szczekają ;)

W czwartek muszę odwiedzić w pewnych sprawach Wole i Pragę Południe, jak tam się poruszać, żeby biedy sobie nie narobić, pierwszy raz będę jechał samochodem "w nieznane" Jak się pilnować itp itd.

Pomińmy odpowiedzi typu zdałeś prawko, to przepisy znasz. Bo tam gdzie zdawałem w porównaniu z Warszawą to jest pikuś. A Warszawa z tego co "pieszo" zauważyłem to dość daleko jest jazda z przepisami, a w teorii niż w praktyce jest zupełnie inaczej

Edytowane przez markus269

;) Nazwy geograficzne zawsze piszemy z dużej litery, dni tygodnia z małej, w szkole nie uczyli?

Co do pytania to powiem; normalnie, zgodnie z przepisami, zachowując zdrowy rozsądek.

Dla mnie po Warszawie jeździ się tak samo jak po Łodzi. Czyli zawsze jakiś kretyn się znajdzie. Ale jak będziesz jechał zgodnie z przepisami, odpowiednie pasy ruchu to sobie poradzisz. Wiadomo, czasem trzeba wręcz wymusić aby Cię wspuścili przy zmianie pasa, ale to w każdej miejscowości występuje.

niż Sohaczew,

Sochaczew. Wlot do Warszawy na Wolę od strony Sochaczewa masz bezproblemowy. Potem w zależności gdzie się wybierasz na Pragę to niestety musisz wybrać przeprawę mostową. proponuję most Grota i potem wzdłuż Wisły. Najlepszym rozwiązaniem jest przestudiowanie swojej trasy na "sucho" np w https://maps.google.pl/ lub lepiej tu http://mapa.targeo.pl/ Zapisz sobie nazwy ulic a potem prawym pasem bez stresu i wolno a dasz radę, jak będą trąbić to ich olej i tyle.

Jeżeli będziesz jechał autostradą to na Wolę musisz zjechać w Morach, pierwszy zjazd na Warszawę.

p.s Warszawa to nie Tokio, tam to się kiepsko jeździ.

Edytowane przez marek_c

U mnie w Opolu to jeździ się najlepiej.Prawie wgl nie ma korków,egzaminy na prawko zdaje sie za pierwszym razem,a jak są korki to w porównaniu z tymi w Warszawy to jest nic i spokojnie się rozpędzasz do 50-60km/h w Warszawie to raczej nie możliwe.

Ja jak byłem pierwszy raz w Wawie też się trochę bałem szczególnie rond z tramwajami i skrzyżowań nawet z sygnalizacją(za dużo się naoglądałem drogówki),po prostu obserwowałem poprzedzające mnie pojazdy,jakie one ruchy wykonują i na jaki pas później zjeżdżają.

Staraj się trzymać bezpieczną odległość w korku.Jeśli samochód przed Tobą ruszy to nie ruszaj zaraz po nim tylko poczekaj z 5-7sekund dopiero,bo w razie ''W'' możesz nie wyhamować.Jeśli będą trąbić to ich olej i tak czekacie;) Tak ja robie w większych miastach.

Tak na marginesie. Jak stałem w korku przy dojeździe do Warszawy o godzinie 8 rano to odcinek 10km pokonałem w jakieś 1,5godziny.Więc radziłbym więcej zatankować i wyjechać szybciej:)

Pozdrawiam

Jak będziesz jechać z Woli na Pragę to pamiętaj, że most Śląsko Dąbrowki jest otwarty między godz 10 a 15, a później od 19 do nie pamiętam której. Utrudnienia na Wisłostradzie (zamknięty tunel). Praga w okolicach Wileńskiego jest bardzo głupio oznakowana, wszędzie zakazy, nakazy i żeby gdziekolwiek dojechać trzeba trochę nagiąć przepisy. Straż miejska czuwa ;)

Czasu sobie trochę więcej przeznacz na dojazd. Ostatnio z Ursynowa do Śródmieścia (14km) jechałem 1:45 godz, gdzie w nocy ta sama trasa zajmuje ok 14 minut.

A najlepiej mi się jeździ po Płocku i nie dlatego, że stamtąd pochodzę, ale ostatnio mocno przebudowali skrzyżowania (kierunkowe), dodali liczniki przy sygnalizacji świetlnej, ronda itp - szybko i sprawnie się jeździ. Jeszcze kilka przeróbek w strategicznych miejscach i byłoby super w porównaniu do innych miast Polski.

Zależy od pogody i godziny. To nawet nie chodzi o Wawe, ale ogólnie. Jak nie byłem gdzieś dajmy na to miesiąc to i tak trzeba być czujniejszym.

Pamiętam jak pierwszy raz pojechałem do Wawy, dostałem w ręke navi. Było super. Nie znałem terenu, dosłownie zero, ale na navi śmigałem. Tylko jedno.....parę razy musiałem zrobić kółeczko bo navi pokazywała jedź a tu jednokierunkowa itd. Wcześniej jeździłem po Wawie bez navi i też dawałem radę.

Jak jest navi to wyciszam na minimum, obserwuje, porównuję i do przodu. Bez navi podobnie, znaki i przed siebie. Jak znamy nasz cel podróży to wystarczy jechać po znakach, ewentualnie pomoc taksówkarza. Z typowymi miejscowymi to raczej nigdy nic nie znalazłem. Jak nie student, obcy to taki co korzysta z komunikacji miejskiej a to czasem całkiem inna perspektywa. Pamiętam jak kiedyś jadę tramwajem i pytam starszego miłego pana "jak autem dojechać stąd tu i tu" Odpowiedział mi " a panie ja Warszawiak z dziada pradziada ale tu panu nie pomogę bo od lat korzystam z komunikacji miejskiej" .

Na osiedlach najlepsi są panowie "spod butki z piwem". Na nich można liczyć :)

po Warszawie trzeba się dostosowac do reszty czyli jak wszyscy jada 70km/h to prosze nie jedź 45 km/h

Niby tak, ale jak pierwszy raz to lepiej uważać. Jeszcze te nieszczesne fotki co chwila. Ostatnio byłem i moja prędkość na takich odcinkach to max 50-60. Nie mam zamiaru wciskać kasy złodziejowi a jak ktoś zatrąbi to trudno. Oczywiście....nie wolno tamować ruchu i jechać w okolicach 40 jak znak pokazuje więcej. Miejscowy wie, że w danym miejscu jest fotoradar, kontrola, remont a przybysz nie. Nawet CB niewiele pomoże, gdy kierowca nie zna okolicy.