Skocz do zawartości

Przekładnia kierownicza - regeneracja, kupno nowej czy używanej? Doradźcie proszę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na 99% będę musiał wymienić przekładnie kierowniczą - podczas wymiany końcówek, poruszając drążkiem czuć jest spory luz szczególnie z prawej strony auta. Nie ściągałem co prawda osłony z drążka żeby go dokładnie obadać bo miałem auto na lewarku i nie było by zbyt wygodnie się z tym bawić ale osłona drążka była cała. Dodam że przekładnia na której aktualnie jeżdżę była kupiona z allegro po regeneracji ok 2 lata temu od firmy Dynamica z Łodzi, przy montażu założone nowe drążki i końcówki TRW. Właściwie po założeniu tej super zregenerowanej przekładni nie było całkowitej ciszy. Metaliczny stukot pojawiał się dalej tak jak na starej przekładni jadąc ze skręconymi kołami po nierównościach. Po roku od tej wymiany przy okazji mechanik pokazywał mi że jest wyczuwalny delikatny luz na listwie. W tej chwili luz jest jak na moje oko spory, stukot słychać jadąc po najmniejszych nierównościach na asfaltowej drodze.

Z racji tego że fundusze są szczupłe nie chciałbym kupić czegoś co rozpadnie się po 2 tyś. km tak jak ten regenerowany badziew który zamontowałem 2 lata temu, a czytałem gdzieś tu na forum że i nowe zamienniki dostawały luzu po takim przebiegu, wiec może ktoś z Was poradził sobie z podobnym problemem.

Dodam tylko że jest kilka używanych przekładni na allegro z ostatnich wypustów Megane II 2007,2008 r z rzekomo małym przebiegiem - 30-70 tys. km, jest kilka nowych zamienników różnych marek (chińskich, włoskich, francuskich) oraz sporo firm regenerujących przekładnie na allegro(z tym, że moja juz raz była wiec nie wiem czy nadaje się ponownie) no i przekładnia TRW za ok 1700zł co stanowczo odpada.

Proszę Was o pomoc

Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam:)