Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Płyn chłodniczy wypływa korkiem od zbiornika wyrównawczego

jolipa

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu wymieniany był termostat(okazało się że był wydłubany przez poprzedniego właściciela).

Po tym zabiegu zauważyłem nieznaczne ubytki płynu(ok 1cm/ tydzień). Aż w końcu auto zaczeło się grzać mimo dolewania płynu.

Otwieram maske a tam w zbiorniku tylko troche na dnie było płynu.

dolałem wody destylowanej i odpaliłem.

Na początku ok przy 3 kresce (w momencie otwarcia termostatu) poziom płynu się podniósł i opadł i tak 2 razy po czym zaczął się przelewać przez korek

i to cały czas - jednocześnie pęcherzyki powietrza dostawały się z węża przelewowego.

Wyłączyłem zapłon i woda z powrotem opadała do poziomu poniżej kreski minimum.

I tu właściwe pytanie - czyżby uszczelka pod głowicą czy coś innego - może macie jakiś myk/radę?

Poziom oleju w normie i nie widze żeby był rozrzedzony przez wode.

Silnik 66 KW z megane 1996r.

PS to mój 1szy post więc proszę o wyrozumiałość :P

czyżby uszczelka pod głowicą czy coś innego

Może tak, może nie, najpierw odpowietrz układ i spróbuj znaleźć nieszczelność. Jak problem nie ustąpi to możliwe, że będziesz musiał zająć się uszczelką pod głowicą.

Płyn wycieka korkiem od zbiornika wyrównawczego. W momencie gdy się nagrzeje i cały czas wycieka - przelewa się górą! Po wyłączeniu silnika to co jest w zbiorniku wraca z powrotem w instalacje, pomniejszone o wylaną ilość.

Sprawa okazała się banalna!

Przepalił się bezpiecznik od wentylatora na chłodnicy.

Nie chłodził płynu w chłodnicy co powodowało w/w objawy więc

temat uznam za "załatwiony"

Proszę o zamknięcie tematu!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!