kawapromyk Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Witam Was. Czy ktoś z Was miał taką usterkę: Podczas szybkiego ruszania, przy skręconych mocno kołach, pojawia się dziwny dźwięk: buczenie, terkotanie. Tak, jakby coś wpadało w drgania, jakby był gdzieś, jakiś luz. Wystarczy odpuścić gaz i znowu dodać tylko mniej i dźwięk nie pojawia się. Przeguby zostały wyeliminowane. Podobny dźwięk pojawia się podczas gwałtownego przyśpieszania, gdy samochód jedną stroną jedzie po np. lodzie, a drugą stroną po asfalcie. Ilość oleju w skrzyni biegów prawidłowa. Czy te objawy wskazują na uszkodzenie mechanizmu różnicowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Kolego, masz po prostu aktywny ESP + ASR - spróbuj wyłączyć przy ruszaniu i zobacz, czy jest różnica. System ASR zapobiega ślizganiu się kół przy ruszaniu i daje to właśnie takie efekty dźwiękowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Jaru, niestety nie. Podczas załączania ASR zaczyna migać kontrolka na desce. U mnie, w opisanych wcześniej sytuacjach, kontrolka ASR nie włącza się, a sam dźwięk jest inny niż podczas załączenia ASR/ESP. Nikt z Was nie miał podobnej usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsadek Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Witam, mam ten sam problem byłem już u 3 mechaników, wymieniłem półosie, jakieś sinenbloki a teraz czwarty mówi ze to maglownica. Czy udało się Tobie pozbyć tego terkotania i jak. Proszę o pomoc bo ta maglownica to około 900 kosztów. elsadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 elsadek, u mnie pojawia się to sporadycznie, więc myślę o tym ale nie wymieniam poszczególnych podzespołów w ciemno. U mnie poci się silnik (miska olejowa), czy u Ciebie też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rubens33 Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Witam wszystkich, chciałbym odświeżyć temat ponieważ po miesiącu od zakupu samochodu okazało się że dolega mu ta sama przypadłość. Wyszło to podczas szybkiego opuszczania lewoskrętu, mała luka między samochodami, pedał gazu w podłogę i no i co tam pod maską zaczeło się dziać, jakby jakiś szaleniec palił na asfalcie gąsienice przy swojej koparce. Dodam jeszcze że jak wyłączę ASR to buczenie nie występuje. Czy może któremuś z kolegów udało się zneutralizować tą przypadłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi