Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dziwny dzwięk, buczenie, terkotanie podczas ruszania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Czy ktoś z Was miał taką usterkę:

Podczas szybkiego ruszania, przy skręconych mocno kołach, pojawia się dziwny dźwięk: buczenie, terkotanie. Tak, jakby coś wpadało w drgania, jakby był gdzieś, jakiś luz. Wystarczy odpuścić gaz i znowu dodać tylko mniej i dźwięk nie pojawia się. Przeguby zostały wyeliminowane. Podobny dźwięk pojawia się podczas gwałtownego przyśpieszania, gdy samochód jedną stroną jedzie po np. lodzie, a drugą stroną po asfalcie. Ilość oleju w skrzyni biegów prawidłowa.

Czy te objawy wskazują na uszkodzenie mechanizmu różnicowego?

Kolego, masz po prostu aktywny ESP + ASR - spróbuj wyłączyć przy ruszaniu i zobacz, czy jest różnica. System ASR zapobiega ślizganiu się kół przy ruszaniu i daje to właśnie takie efekty dźwiękowe.

Jaru, niestety nie. Podczas załączania ASR zaczyna migać kontrolka na desce. U mnie, w opisanych wcześniej sytuacjach, kontrolka ASR nie włącza się, a sam dźwięk jest inny niż podczas załączenia ASR/ESP.

Nikt z Was nie miał podobnej usterki?

Witam,

mam ten sam problem byłem już u 3 mechaników, wymieniłem półosie, jakieś sinenbloki a teraz czwarty mówi ze to maglownica. Czy udało się Tobie pozbyć tego terkotania i jak. Proszę o pomoc bo ta maglownica to około 900 kosztów.

elsadek

• 2 lata później...

Witam wszystkich, chciałbym odświeżyć temat ponieważ po miesiącu od zakupu samochodu okazało się że dolega mu ta sama przypadłość. Wyszło to podczas szybkiego opuszczania lewoskrętu, mała luka między samochodami, pedał gazu w podłogę i no i co tam pod maską zaczeło się dziać, jakby jakiś szaleniec palił na asfalcie gąsienice przy swojej koparce. Dodam jeszcze że jak wyłączę ASR to buczenie nie występuje.

Czy może któremuś z kolegów udało się zneutralizować tą przypadłość?