Sroqraf Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Witam, zauważyłem ostatnio, że klakson traci moc w momencie wysprzęglenia. W sytuacji hamowania do zera i dłuższym "alarmowaniu" trąbka ryczała coraz słabiej, sytuacja nie powtarza się na wyższych obrotach. Co może być przyczyną? Zastanawiam się nad regulatorem napięcia, ale mam wiedzy jak to sprawdzić i ewentualnie wymienić :/ Wdzięczny za sugestie,pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Oczyść styki klaksonu. Jest on mocowany w takim miejscu, że z czasem może zardzewieć. A co do sprawdzenia regulatora, to miernik w dłoń i do dzieła. Należy sprawdzić napięcie ładowania na klemach podczas pracy bez obciążenia prądowego (wyłączone wszystkie odbiorniki prądu w aucie) oraz pod pełnym obciążeniem (włączasz wszystkie możliwe obciążniki prądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroqraf Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Nie mam miernika przyjacielu. A zwykły multimetr spalę przy takiej próbie. No ale ...trzeba będzie zbadać ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Jak to spalisz? Nie mierzysz prądu rozruchu, tylko napięcie na klemach. Taki zwykły multimetr za 15 zł ma zakres do 500 V DC, a na klemach masz około 14 V DC. Ustawiasz zakres na 20 V i mierzysz. A jak bardzo chcesz zmierzyć prąd rozruchu, wystarczy skonstruować odpowiedni bocznik i mierzyć przez bocznik. Wtedy nawet ten tani multimetr się nie spali. Edytowane 12 Maja 2013 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroqraf Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Zbadałem temat jak radziłeś. Po odpaleniu na jałowym mam 14,20-14,22V. Przy włączonych wszystkich odbiornikach (+CB) 13,66-13,68V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Czyli ładowanie masz dobre, a co za tym idzie regulator napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroqraf Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Więc gdzie szukać tego "słabnięcia"? Na wysokich obrotach wyje, na luzie słabnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Szukaj przy klaksonie. Na wyższych obrotach alternator jest w stanie wytworzyć więcej prądu, dlatego ma większą siłę "przebicia" przez zardzewiałe/zaśniedziałe styki. Na wolnych obrotach tej siły nie ma. Pamiętaj, że słaby styk robi zwarcie, czyli stratę prądu. Ja proponuję zrobić tak: odkręcić klakson, oczyścić miejsce przykręcenia klaksonu z rdzy, oczyścić styki przewodów, zmontować z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaLL Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Jako że temat o klaksonie, to się dołącze z dla niektórych może głupim pytaniem W którym miejscu w Megane I ph II zamontowany jest klakson ? Silnik 1.6 16V jeżeli ma to znaczenie. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Patrząc od przodu szukaj go u dołu za zderzakiem po prawej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi