Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwne piski przy obciążeniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mój pierwszy post na tym forum :)

Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem Scenica I Kaleido z silnikiem K4M 1.6 16v. Rozrząd był zmieniany około 7-8 tysięcy km temu.

Od jakiegoś czasu doświadczam w aucie różnych pisków, ostatnio mam wrażenie że niestety się nasilają. Oto kilka sytuacji w których się pojawiają.

1.Pojawiają się czasami przy "ostrzejszym" ruszaniu, podczas gdy puszczam sprzęgło a obroty trzymają się przy 2 tyś obr, wtedy pisk ustępuje dopiero gdy puszcze sprzęgło do końca.

2.Gdy powoli toczę się do skrzyżowania i z lenistwa nie chce mi się wbijać 1 i daje trochę gazu przy puszczaniu sprzęgła na dwójce aby auto nie zgasło również mam do czynienia z piskiem.

3.Przy zmianie biegów, jeśli dość szybko zmienię bieg (nie ważne czy na niższy czy na wyższy) to przy szybkim puszczeniu sprzęgła gdy obroty dość szybko przeskakują również mam do czynienia z krótkim piskiem.

4.Załóżmy że jadę sobie 25-30 na godzinę na trójce, nagle dodaję bardzo dużo gazu. Wtedy też przez chwilę słychać pisk ale nie widać żeby obroty podskakiwały bez przyśpieszania auta.

Pisk pojawia się również czasami przy odpalaniu albo gdy na zewnątrz panuje wilgoć auto lekko ćwierka, ale podejrzewam że przyczyną tych pisków są dwie różne rzeczy. Do tego na moje ucho przy zupełnie otwartych szybach gdy słychać jako auto brzmi z zewnątrz przy przyśpieszaniu na 1 i 2 tak do około 3 tysięcy auto nie brzmi jak powinno. Mam do czynienia z tym silnikiem w megane classic i nie brzmi on w niej tak "metalicznie" (nie wiem jak opisać ten dźwięk).

Mam nadzieję że naprowadzicie mnie jakoś bo naprawdę nie mam pomysłu co to może być. Sprzęgło się nie ślizga.

Edytowane przez Lukaszb32