Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zamek elektryczny - bagażnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Nie wiem czy w dobrym dziale pisze ale jak coś z góry przepraszam.

Mam problem z zamkiem centralnym klapy bagażnika. Problem polega na tym, że silniczek elektryczny który jest w zamku działa prawidłowo, jest napięcie, itp, itd. lecz nie zawsze zamyka zamek. Sprawdziłem przewody w kostce i nie wydają sie być przerwane, wszystko działa jak należy, lecz po 2 dniach znów pojawia się ten sam problem i zamek nie działa. Rozkręciłem, poluzowałem, podłożyłem podkładkę, normalnie cuda na kiju. W momencie "naprawy" wszystko działa prawidłowo, lecz za 2 dni pojawia się to samo.

POMOCY co robić dalej, gdzie szukać, co zmienić? ....

krecikq prosze....

ls-prabuty - generalnie to jest końcówka silnika sterowania zamkiem, i nie da sie tego naprawić, przetarta tuleja osi - w wersji dla oszczednych możesz kupić sam silniczek (da sie go wymienić bez narzędzi) z tego co pamiętam to taki sam silnik jest przy klapce paliwa (koszt koło 50zł - za STARY silniczek!) nowe zespoły (cały ten biały element) można kupić na "znanym porlatu aukcyjnym" za 100-120zł (w wersji bez klamki)

silniczek już kiedyś zmieniałem, bo w oryginalnym wytarły się szczotki, dostał zwarcia i puścił dym z siebie więc trochę poszukiwałem zamiennika i jakiś czas działało bez zażutu aż do.... kolejej awarii. Spróbuje popodginać styki jeszcze jak radzicie i podjadę na szrot w poszukiwaniu ew. "nowego silniczka" z dawcy i zobaczymy...

Bałem się trochę że to może sterownik czy coś, ale skoro jest sygnał, chodzi jak należy przez chwilę więc trzeba szukać gdzie indziej....

Dodano: 21 maj 2013 - 07:48

chwilowo to pomogło z tymi stykami, ale czuje że i tak będzie trzeba rozejrzeć się za tym silniczkiem. Może macie jeszcze jakieś pomysły na jego póki co jeszcze funkcjonowanie?

...tak odłączenie :notacrook:

Mnie zaczeło denerwować sprawdzanie za każdym razem czy mu sie "chciało" zamknąć bagażnik, bo raz na 10-15 razy go nie zamykał...

mała errata: silniczki przy tylniej klapie i wlewie paliwa są takie same, ale zębatki na nich już nie - jeżeli ktoś opatentuje sposób na ich przełożenie zniszczenia zębatki i silnika to by było fajnie..

Edytowane przez Piok