Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat tylnych sprężyn w megance kombi II

Otóż normalnie jak jest pusta to tył stoi w miare ok,ale jednak czasem zdaża mi sie wrzucić coś cięższego

do bagażnika tak około 100-150 kg i wtedy bardzo siada, ktoś kiedyś pisał,ze od grand scenica pasują,są podobno o jeden milimetr grubsze i tył tak nie siada. Czy jakbym założyl takie sprężyny przy okazji chciałbym wymienić amortyzatory bo troche buja, to wrzucić olejowe ? czy gazowe,bo skoro sprężyny twardsze to może do nich olejowe amortyzatory,bo gazowe sa twardzsze od olejowych a nie chce aby straciła na komforcie,a może ktoś z was ma założone takie sprężyny jestem ciekaw jaki jest prześwit na pusto pomiędzy kołem a błotnikiem,z drugiej strony nie chciałbym aby sterczała tyłem i jakie ogólnie wrażenia z jazdy.

• 2 miesiące temu...

Cześć

Mama podobny problem, ale w Scenicu II. Po założeniu gazu tył trochę osiadł no i teraz jak się cała rodzinka zapakuje + jakiś bagaż to już ciągnie kuper po ziemi.

Nawet ze średnim ładunkiem na progach zwalniających przy zjeżdżaniu czuję i słyszę udeżenie o "coś". Ja mam wewnątrz sprężyn jakieś odbojniki i to pewnie one wtedy dostają.

Byłem z tym u kilku mechaników i wszyscy mówili, że sprężyny są ok i ten typ jest taki miękki i tak ma. Jeden z nich polecił mi zmianę na sprężyny Lesjofors - jest nawet specjalna wersja zamiennika z dopiskiem "reinforced". Dałem się namówić i teraz czekam na montaż w piątek. Patrzyłem też na zamienniki Monroe - mają grubość drutu 11,75mm (przynajmniej te do Scenica). Te Lesjofors mają 12,25mm i mam nadzieję, że będą ok. Oby mi po tym tyłek nie sterczał do góry :)

Co do zamiany na sprężynę od Grand to niestety nie wypowiem się, bo nie wiem czy między moim a grandem w ogóle jest jakaś różnica.

pozdrawiam