Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Elektryczne szyby przód - pomieszane okablowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, kilka dni temu zmieniłem Megi Megane I 1,6 8v z 1996r. na nowszy model (jeździłem nią pomino ze stukała panewka i to dość mocno (mechanik mnie przekonał że nie ma sensu nic z tym robić tylko jeździć, bo naprawa przewyższy wartość samochodu i z powodzeniem zrobiłem 21000 km, a silniczek nadal pracuje bez problemu. Jazda na stukającej panewce wymagała przyzwyczajenia sie do innego stylu jazdy, który "oszczędza" panewki, ale z czasem przywykłem :). Teraz opisze problem z szybami:

Przełącznik w podłokietniku, dwa obok siebie, tylko przednie szyby

Kupując Meganke widziałem ze szyby dziwnie działaja bo nie mogłem sie połapać co i jak, tzn:

- przełacznik od lewej strony steruje szyba pasażera, a z prawej kierowcy, a dodatkowo przełacznik sterujacy szyba pasażera po wciśnięciu szyba sie otwiera, natomiast podnoszenie szybe zamyka. Przełacznik sterujacy pracą szyby kierowcy działa na odwrót.

dodatkowo szyba pasażera w końcowej fazie zamykania zwalnia i zamykana od strony kierowcy nie zawsze daje rade sie zamknąc do końca, zamykając od strony pasażera zazwyczaj daje rade.

Dzisiaj chciałem pozanieniać kabelki żeby wszystko działało jak należy i niestety nie doszedłam do ładu, a na dodatek przestała działać szyba kierowcy. Mogłem ją zamknać, niestety już nie chce się otworzyć. Naciskając przycisk słychać jakieś dzwięki ( tak jakbym chciał zamknąc), w druga strone cisza i ani drgnie.

Ma ktos jakiś pomysł jak to sprawdzić?

Szyby działaja tylko przy włączonym silniku, u Was też tak jest?

Będe wdzieczny za fotkę na której są pokazeane kabelki idące do przełaczników

Nikt nie jest w stanie wrzucić fotki?

Edytowane przez bartej