Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Krzywa tarcza ? A może coś innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ehh, człowiek ma nadzieje, że wszystko pójdzie spokojnie i szło, do czasu jak trzeba było ściągnąć tarczę, próbowaliśmy "zbić" ją z tyłu, ale kompletnie się nie dało ... tak pordzewiałe, że rozkręciłem wszystko i z piastą zaniosłem do tokarza, on ma to jakoś wycisnąć jutro i zobaczymy.

• 4 tygodnie później...

Pierwszy tokarz z prasą 20 ton nie poradził sobie ze ściągnięciem tarczy z piasty, później zawiozę do drugiego.

Drugi tokarz mówił, że spokojnie się uda i udało mu się, jednak mówił, że tak ciężko nie było nigdy :)

Takie pytanie, przed montażem wcisnąłem tłoczki, po wymianie klocków "podpompowałem" hamulce, lecz na początku koło się kręciło dużo ciężej niż przedtem, czy z kilkoma kilometrami się ułoży ?

Dodano: 18 cze 2013 - 20:39

Mała aktualizacja i kolejne problemy... po zlożeniu wszystkiego przez 130 km było dobrze, do czasu jak musiałem znowu zostawić auto na 3 tygodnie, po powrocie znowu zaczęły bić, może trzoszke delikatniej (stosowałem się do zasady 500 km łagodnego hamowania), znowu po przerwie takie rzeczy. No nic, nie przeszkadzało mocno a musiałem jechać w trasę więc pojechałem. 150 km poszło gładko, na miejscu 30 też, zapakowałem auto dość mocno i wyjechałem w trasę powrotną ( tym razem 200 km ). Po 60 km dojeżdżamy do przejazdu, wciskam hamulec, a on w podłogę, drugi raz troszkę się podpompowł, 3-4 i było dobrze (na szczęście jestem nauczony do hamowania silnikiem wiec nie było dużej prędkości), ruszam, próbuję hamować - to samo, jeszcze raz - to samo, zatrzymuję się na poboczu, sprawdzam poziom płynu - jest dobry, zgasiłem silnik, na wyłączonym to samo. Sprawdzam pokolei koła - brak wycieku, ale tylne prawe strasznie rozgrzane + śmierdzi spalenizną, trochę postałem, stwierdziłem, że powoli pojadę i zobaczę, po 1 km się uspokoiło, ale i tak jechałem wolniej i co jakiś czas sprawdzałem rozgrzanie koła, powoli malało. Następne 130 km jakoś przyjechałem, hamując głównie silnikiem. Myślicie, że było to po prostu zablokowanie jednego tłoczka, czy to pompa, czy zapowietrzenie , może jakieś inne pomysły ?

Edytowane przez gilus

Prawdopodobnie masz zapowietrzony układ hamulcowy. Odpowietrz porządnie i hamulce powinny "wrócić". Zwracaj uwagę na gumki tłoczków i odpowiednie dokręcenie odpowietrzników. Najlepiej jest raz na dwa lata wymieniać płyn hamulcowy w układzie.

ostatnio miałem podobny problem z biciem kierownicy w fordzie focusie, okazało się, że piasta z łożyskiem są do wymiany (prawa strona), niestety zdążyły przy tym pokrzywić tarcze :/

Edytowane przez impio