burn Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Mam megane1 z konca produkcji i niestety przepustnice elektroniczną z Laguny2. Obroty jalowe zyja u mnie wlasnym życiem , oczywiscie adaptacja, wszystkie usczelki kolektora , przepustnicy, wszystkie ew. niezczelnosci wokól i oringi wymienione i sprawdzone.. odczyt parametrów bierzacych ok. bledow brak, potencjometr organoleptycznie ok, generalnie gdy jest gorąco silnik ma ok. 900 obr. gdy na zewnątrz jest chlodniej 750, i caly czas wyczuwalne jest mniejsze lub wieksze poszarpywanie przy ruszaniu ( im zimniej tym gorzej chociaz dramatu jeszcze niema ) Generalnie te przepustnice padaly jak muchy i kupując używke moge miec tak samo a kupowanie nowej na próbe za 500zl. to sredni interes.. może ktoś rozbieral ta przepustnice na czynniki pierwsze lub ma z nią do czynienia? bede wdzieczny z sugestie.. Edytowane 17 Czerwca 2013 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 zrobiłeś może fote przepustnicy po czyszczeniu, jak duzy miała prześwit i czy przypadkiem nie miała luzu na sprężynach zarówno na zamknięcie jak i na otwarcie? Czy demontowałeś płytkę z ośki przy czyszczeniu? Czy objaw wysępował bez montażu puszki na wyjściu przepustnicy? No i czy robiłeś testy (jaki wynik) testy z jakimś sprayem rozruchowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Mam taką samą przepustnicę i ten sam problem. Niedawno wymieniałem oringi na przepustnicy i pod kolektorem, a w serwisie dodatkowo (tak przynajmniej mówili) wgrali najnowszy soft do sterownika. Silnik jednak jak poszarpywał na obrotach jałowych tak poszarpuje nadal. Po lekturze wątków tu na forum i doświadczeniach własnych śmiem twierdzić, że te typy tak mają i prędzej czy później każdy właściciel Meganki spotyka się z tym problemem. W każdym razie ja daję za wygraną - na szczęście w pozostałym zakresie obrotów silnik działa cacy więc jeżdżę do momentu aż coś się urwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) A wiec dla wiedzy i potomnych.. odkrylem przez przypadek ( zaczela troche świrowac klima) ze padl mi alternator :) po zapaleniu jest niby ok 14v po mniej wiecej minucie jest już 12v i w tym momencie obroty wchodza na 900.( komputer widzi że cos jest nie tak i prubuje coś z tym zrobić) oczywiscie kontrolka ladowania gasnie idealnie i nawet nie mrugnie,, od kiedy tak jest trudno wyczuć i szczescie że nie wybralem sie gdzies dalej jutro zmieniam alternator( na oko to padla elektronika w regulatorze altern) i drąże temat dalej. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi