Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prośba o ocenę samochodu

Psychol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako iż jest to mój pierwszy post na forum proszę o łagodne potraktowanie mojej osoby, jeżeli zrobiłem coś nie tak:)

Zacznę od tego, iż w zeszłym tygodniu sprzedałem moją klepaną i rdzewiejącą Astre i rozglądam się za samochodem z dobrą blachą do 15 tyś zł z mało awaryjnym silnikiem. Moją uwagę zwróciła właśnie Megane II (wyposażenie plus wygląd). W trakcie poszukiwań opinii na temat tegoż samochodu spotkałem się z ogólną wrogością wobec niego, "studnia bez dna" to najczęściej padające określenie. Czy naprawdę jest z nimi tak kiepsko? Czy poprostu pechowe egzemplarze? Dodatkowo nie mogę się zdecydować, jaki rodzaj paliwa wybrać, diesel kusi spalaniem lecz odstrasza kosztami naprawy, benzynka sama w sobie trochę droga (trzeba przyjąć założenie iż jestem studentem dziennym i kokosów nie zarabiam w pracy). Samochód ogólnie potrzebny do poruszania się po mieście i weekendowych dalszych wypraw, 15-20tyś max rocznie. Dodatkowo znalazłem ogłoszenie a osiedla obok i umówiłem się na spotkanie. Widząc wprawne oko niektórych użytkowników, zwracam się z prośbą o ocenę samochodu oraz wskazówek, na co w nim szczególnie zwrócić uwagę. Renault Megane z otomoto Kobiecina, z którą rozmawiałem pilnie chce go sprzedać z powodu sytuacji życiowej (może zejść do 13.500zł).

Jeżeli coś zrobiłem nie tak, napisałem w złym dziale lub złamałem regulamin, proszę o konstruktywną krytykę mojej osoby oraz wytycznych, co powinienem zmienić.

Pozdrawiam.

witamy na forum.

Wystarczy posiedzieć trochę na forum i dowiesz się chyba wszystkiego na temat każdego egzemplarza i silnika <_< jeśli interesuje Cie benzyna o pojemności 1.6 to poswięć czas na temat KZFR - koło zmiennych faz rozrządu. Odpowiednie użytkowanie auta i będzie Ci służyć :!:

Ja niemalże od nowości mam Megi II w benzynie z 2002 z silnikiem 1.6 16V 113km 3-drzwiową. Przyznaję że silnik sobie naprawdę radzi na drodze. Auto służy mi podobnie jak Tobie. na co dzień do miasta i nieraz dalsze wyjazdy. Spalanie małe, w trasie schodziłem nawet poniżej 6 litrów. Najdalsza trasa meganki wynosiła ponad 1500 km w jedną strone z 4-osobową załogą i bagażem. Lecz wtedy pamiętam że wsadziłem sobie mocniejsze sprężyny na tył aby dupa nie siadła :!: i żadnych niespodzianek :!: Swój silnik powoli zajeżdżam ale zamierzam dalej użytkować meganke. Nie myśle o zmianie auta :) o dieslach koledzy się wypowiedzą

Może trochę inaczej o owej wrogości/niechęci.Większość sprzedawanych aut to różne cuda po reanimacji,reaktywacji czy zmartwychwstaniu.Swoje przejeździły i teraz są oferowane jako prawie nowe igiełki.Co zatym idzie - nowym właścicielom niestety przyniosą sporo kłopotów i wydatków,ale w myśl zasady "szukajcie a znajdziecie" są też czasem sztuki zadbane i to niekoniecznie z gatunku świeżo sprowadzonych,które pojeżdżą jeszcze dłuuugi czas.

Więc szukaj.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!