Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Stukanie, Drżenie Piski Tłuczenie

Gungosa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich próbowałem szukać podobnego tematu lecz nie mogłem znaleść więc dodaje nowy.

A wiec mam problem ze scenicem II ph I 1.9dci 2003r. Zaczęło sie od tego że stałem na światłach i nagle samochód zaczął drgać tzn zaczeło trzęść budą, następnie usłyszałem dziwne metaliczne stukanie z silnika które w miare dodawania obrotów przyspieszało po zdjęciu nogi z gazu coś zaczyna na chwile piszczeć i przestaje. Wszystko to dzieje sie tylko na rozgrzanym silniku na zimnym nie ma takich objawów wszystko jest ok. Dodam jeszcze że gdy jest rozgżany i stoje obroty są niskie to stukanie lekko cichnie po naciśnięciu sprzęgła. Ponadto gdy zgasiłem go na ciepłym silniku i chciałem odpalić to dość długo odpalał.

Wie ktoś może co to może być ?? z góry dzięki za pomoc :)

p.s turbo wymienione w styczniu.

p.s.2 Mechanik podejżewał koło dwumasowe lub panewke lecz dziwne jest to iż na zimnym silniku niema żadnych objawów.

Edytowane przez Gungosa

no jak dodaje gazu to mocniej stuka i szybciej. Jednak na zimnym też stuka nie tylko na rozgrzanym

poziom oleju ok

Dodano: 28 cze 2013 - 18:14

ok a więc tak mechanik zdjął miske olejową i powiedział że paneka na 4 cylindrze się obróciła... Jego sugestia szukać innego silnika niema sensu remontować. Pojechałem do drugiego mechanika powiedziałem mu że panewka sie obruciła to poradził aby kupić nowe panewki w serwisie i wał korbowy też nowy ale na allegro i on może to zamontować. Stwierdził też że najpierw na ten wał obecny można założyć nowe panewki i zobaczyć co bedzie a jeżeli bedzie sie dalej coś działo to zamówić wał. teraz moje pytanie czy to możliwe aby wymienić tylko panewki i wał i wszystko bedzie ok ?? czy trzeba robić coś jeszcze ewentualnie cały silnik robić. Co radzicie w takiej sytuacji pomocy

Edytowane przez Gungosa