fatty_boy Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 (edytowane) Witam /\/\/\/\/\/\/\/\ Jakieś 3 miesiące temu kupiłem Meganke 1.6 16v (K4M 812) z roku 2007, która ma teraz przebieg 91400 km (przebieg autentyczny bo zakupiona z salonu gdzie była też od nowości serwisowana). Od nowego nie był wymieniany rozrząd, a w ks serwisowej podane jest, że wymiana powinna być co 5 lat lub 120 tyś km. Tak więc wiekowo już się kwalifikuje do wymiany. Mogę kupić kompletny rozrząd w oryginale, z pompą wody DOLZ lub Airtex i oryginalnym KZFR za 800zł. Mechanik robociznę wycenił na 250zł. I stąd moje pytanie. Czy jeżeli nic nie słychać, to czy wymieniać za jednym razem KFZR czy sobie odpuścić i wymienić sam rorząd z pompą?? Same KZFR to koszt ok 400zł, lecz czy to warto teraz zaoszczędzić te 400zł i nie wymieniać tego od razu? /\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\ Pozdrawiam i dziękuję za rady. Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Edytowane 13 Lipca 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Z tym KZFR to jest tak, że może, ale nie musi paść - jeśli np. niedługo po wymianie rozrządu zaistnieje konieczność wymiany KZFR, to oprócz ceny samego koła dojdą znów koszty majstrowania przy rozrządzie. Jeśli lubisz mieć święty spokój, to wymień koło razem z rozrządem i nie będziesz się zastanawiał, kiedy zacznie coś grzechotać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 tym bardziej że teoretycznie nowe koło powinno wystarczyć na 100tyś km więc wychodzi 0,004zł na 1km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekal Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Ja osobiście bym wymieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatty_boy Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki za rady. Zdecydowałem, że wymienię rozrząd razem z KZFR. Jeszcze jedno pytanie dotyczące pompy wody. Jako iż mogę wybrać w tej samej cenie pompę firmy DOLZ i AIRTEX, którą wybrać?? Edytowane 15 Lipca 2013 przez fatty_boy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi