Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Hamulce tył

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Przerabiał ktoś już może temat hamylców a dokładniej w moim scenicu 1,6 tył hamuje szybciej niż przód, z przodu mam klocki i tarcze nowe, w grudniu na przeglądzie wszystko przeszło ładnie ale w zime niestety będzie to zdradliwe hamowanie. Mam na belce z tyłu reduktor hamowania - do wywalenia, czy pompa hamulcowa siada?

z góry dzięki

Jak wywalisz regulator to i tak z tyłu będzie hamowało pełną siłą. Regulator jak jest sprawny, to redukuje ciśnienie na cylinderki tylne jak auto jest nieobciążone. Przy załadowanym otwiera przelot na MAX.

Jeśli masz objawy jakie opisujesz, wskazywało by to na osłabienie hamulców przednich. Ja w swoim starszym sceniolu przez ponad 2 lata miałem wywalony regulator, bo był i tak cały czas otwarty jak przy załadowanym aucie, a przerdzewiało mocowanie cięgna do belki. Po wywaleniu i wstawieniu rurek, nie miałem takiego odczucia jak opisujesz ale przednie hamulce były całkowicie sprawne.

Do sprawdzenia regulator siły hamowania na tylniej osi. Miałem podobny problem w Twingo jak korektor się zapiekł i auto potrafiło postawić bokiem. Po rozruszaniu regulatora problem ustąpił.

ciekawa sprawa, z przodu nowe tarcze i klocki i na przeglądzie wypadły dobrze więc słabiej nie mogą działać, do tego pompa hamulcowa najpier większe ciśnienie daje na przód a potem na tył... muszę posprawdzać ten regulator może faktycznie jest na maksa otwarty i to dlatego tak się dzieje. A najgorsze że nie dużo trzeba żeby tył się w miejscu zatrzymał, szkoda by było przez to wpaść w poślizg.

Dodano: 26 lip 2013 - 15:17

Hamulce naprawione! Reduktor siły hamowania nie chodził rozruszałem go oraz wyregulowałem - niestety regulacja nie do przekręcenia (zapieczonai zardzewiała) ale udało się dystanse podłożyć i działa super po wyregulowaniu :-D Gdyby ktoś miał taki problem to pomogę! :!: