Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swap kangoo z 1,4 kc0 na 2.0 16v

Emil.Miziolek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciał bym zmienić silnik w swoim kangoo, ponieważ jest to auto po Ś.P tacie i nie chcę go sprzedawać , lecz trasa tym autem staje się uciążliwa. Chciał bym zamontować tam 2.0 16v . Pytanie czy coś oprócz kolektorów ,wiązki, komputera, i chłodnicy będzie mi potrzebne ? Jak wygląda sam montaż? Czy łapy silnika pasują ? Czy nie będzie problemu z półosiami do skrzyni od 2.0? Czy może da radę zostawić skrzynię od 1.4? Może ktoś z forum robił już taki swap?Który silnik będzie pasował (Clio,laguna może scenic )?

A na forum kangura pytałeś, tam zapewne bardziej są z tym autem i możliwościami przekładki obeznani.

U nas zapewne na palcach jednej ręki zliczysz tych co z kangurami mają styczność, a przekładki chyba nikt nie robił.

Na mój malutki rozumek, potrzebny może być jeszcze wydajniejszy układ paliwowy - bo czymś trzeba silnik napoić, mocniejsze zawieszenie - by ciężar silnika nie przygniótł Ci przodu, większą moc trzeba również czymś wyhamować - układ hamulcowy, układ wydechowy może jeszcze...

spręzyny pójdą od diesla. Układ paliwowy ? Raczej samą pompę ostatecznie może było by trzeba zmienić ( chociaż nie koniecznie) bo przecież mowa o kompletnym silniku z listwą wtryskową kolektorami itp.itd. ECT. Wydech wiadoma sprawa.Zostanie tylko tłumik końcowy i środkowy. Natomiast co do hamulcy wszystko w swoim czasie.Tak jak pisałem nie zamierzam tym jeździć 200km/h. Natomiast sprawa bardziej tyczy się mocowań silnika niż czego kolwiek .Oraz półosi bo od clio mają pewnie inną długość., a skrzynia 1.4 raczej nie wytrzyma 179km i spooro momentu . Będe wdzięczny za pomoc w budowie tego projektu .

Edytowane przez Emil.Miziolek

a skrzynia 1.4 raczej nie wytrzyma 179km

nie przesadzaj, na skrzyni na pewno przejedziesz więcej.

Nie wiem jak zawieszony jest silnik w Kangoo, najlepiej postawić go obok innego Renaulta, w którym jest silnik 2,0.

Skrzynie w R są raczej takie same, pomijam przełożenia, istnieje więc nadzieja, że półosie będą pasować np z diesla.

Generalnie koszty będą spore i bez dokumentacji technicznej raczej tego nie ogarniesz.

Pytanie zasadnicze, czy w ogóle był w Kangoo silnik 2,0, ja sobie nie przypominam.

Ale na pewno jest to do zrobienia, pod warunkiem, że będziesz miał dostęp do części z możliwością ich porównania, a nawet założenia w aucie.

I dużo czasu i samozaparcia :D

Jednak uważam, że powinieneś tego posta zamieścić na forum Kangoo, tam znajdziesz więcej informacji.

już zamieściłem :D Powstaje podobny projekt . Zobaczymy efekty .Kangoo fabrycznie wychodziło 1.6 16v to max 95 KM....Tutaj zaś było by 176KM i dużo momentu. Myślę że przy pomocy forów postanie fana bestia która będzie stałym gościem na zlotach renault

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!