kuchcik78 Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Witam,piszę nowy temat bo mimo poszukiwań nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.Od wczoraj zaczą mi sie zapowietrzać układ paliwowy i odpowietrzanie nie daje żadnego efektu,a auto po wciśnięciu pedału gazu gaśnie i zapala się kontrolka ekg.Po chwili normalnie odpala ale nie ma możliwości kontynuować jazdy.Na komputerze wyszło że nie może wytwożyć odpowiedniego ciśnienia i nie ma żadnych innych błędów. Moje pytanie,czy jest jakiś dobry sposób na znalezienie nieszczelności ukladu,dodam że nie widać żadnych poceń sie przewodów paliwowych.Pozdrawiam i z góry dziękuje za sugestie.P.S zaczęło sie to w te upały hmmmm. :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Słychac pompkę paliwa po przekręceniu kluczyka? Bąbelki poruszają się w przewodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik78 Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Tak pompka chodzi,powietrze sie porusza razem z paliwem i jest go dość sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Sprawdź powrót z wtryskiwaczy. Możliwe że się przetarł, pękł lub jakiś oring poleciał. Na którym wężyku jest więcej powietrza: zasilającym pompę CR czy powrotnym. Zakładam że paliwo w baku jest. Szybkozłączki przy filtrze paliwa są całe? Edytowane 29 Lipca 2013 przez dexterpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik78 Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 A więc te pęcheze nie pojawiają się na przewodach zasilających pompe i powrotnym z pompy.Z tego co zauważyłem to są one na dwóch powrotnych i na tym co jest zawór odpowietrzający.Jutro wymieniam filtr i zobaczę co się będzie działo.Auto jeżdziło ostatnio na rezerwie(żona jeżdziła)i tak se myślę że może pozbierało syf z baku i pozapychało filtr.Odezwę się jutro po wymianie filtra,ale jak coś to proszę o jakieś dalsze sugestie wszystko chętnie sprawdzę,mechanika nie jest mi obca.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Jeśli paliwo dochodzi do pompki to nie ma sensu wymieniać filtra paliwa. W moim dci nie ma odpowietrzenia - wszystko leci w obiegu zamkniętym. Powietrze jest zastępowane paliwemiwraca do baku. W moim przypadku filtr ma 5 krućców(koszt ok 120-150zł).Odpowietrza się go przekręcając stacyjkę 3x i puszczając pompkę paliwa 30sekund. Jeżeli do pompy CR nie dochodzi powietrze to może problemem jest czujnik ciśnienia na listwie CR albo regulator ciśnienia paliwa na pompie. Czujnik może oszukiwać i nie wskazywać poprawnego ciśnienia (można odłączyć kostkę i zobaczyć co się stanie - obroty będą falowały)ale silnik powinien zaskoczyć lub regulator ciśnienia się przycioł i nie umożliwia pompie CR wytworzenia odpowiedniego ciśnienia. Poczytaj tutaj jest podobny problem i opisy jak sprawdzić wydajność pompki, regulator,czujnik itd: http://megane.com.pl/topic/47042-szarpanie-silnika-i-blad-za-niskie-cisnienie-na-rampie/ Edytowane 29 Lipca 2013 przez dexterpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik78 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Problem niby podobny ale u mnie auto odpala za każdym razem bez problemu,pracuje równo tylko podczas wciśnięcia gazu gaśnie momentalnie i po chwili ospala jak by nic sie nie stało.Jutro jestem umówiony w serwisie diesla na diagnoze.Jak coś to podzielę się wrażeniami.Pozdrawiam. Dodano: 01 sie 2013 - 10:28 Witam kolege Dexterpl,problem rozwiązany czyli podejżenia filtra paliwa po jeżdzie na rezerwie się potwierdziły.Auto jest sprawne sprawdzane w serwisie diedla i wszystko ok a bład czujnika na listwie common rail brzmiał sygnał niezrozumiały. Było to spowodowane brakiem możliwości wytworzenia ciśniemia bo nie przelatywało paliwo przez filtr.Po spuszczeniu tego co było w filtrze byłem w szoku bo przypominało to wodę zamieszaną patykiem w kaluży błotnej.Po rozebraniu filtra sprawdziłem jak przez niego leci ON no i prawie nie leci.Nie polecam jeżdzic nikomu na rezerwie bo tak to się kończy i zamiast pełnego baku paliwa to poszło na diagnostyki i nowy filtr,a nie jest tani.Przy okazji czy ktoś próbował z Was przerobić ten filtr na wymienny wkład za pare groszy ,bo ja będę próbował bo drogi interes tyle za filtr dawać.Pozdrawiam wszystkich w szególności aktywnych w tym wątku. ;) ;) ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Gratuluję że się udało. Co do filtra to wydaje mi sie że nie ma mozliwości przeróbki. Filtr jest w całości klejony/zgrzewany. Kiedys rozprułem piłą do metalu swój stary filtr bo chciałem zobaczyc jak wygląda w środku. budowa prosta ale możliwosci wciśniecia wymiennego wkładu nie widzę. Pocieszające jest to ze filt wymienia sie co 60tyś km. Więc co 4 lata ;) Przyjemności z jazdy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) czy ktoś próbował z Was przerobić ten filtr na wymienny wkład za pare groszy Przerobić może nie..ale zawsze można wstawić zwykły filtr przelotowy za 10 zł, nawet taki jak w 126P i cieszyć się tanią wymianą filtra nawet co rok, widząc na własne oczy co się w nim zbiera..nie bedzie jednak wtedy podgrzewania paliwa które potrzebne jest tak w zasadzie zimą żeby podgrzewać parafinę mogącą zapchać filtr...ale i to można obejść i zamontować podgrzewacz rurkowy wpinany w przewody paliwa. Albo wybebeszyć oryginalny filtr,skleić i zostawić z podgrzewaczem jako,,przelotówkę" :) Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez tom2125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi