Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Stop mruga na zmianę z kierunkowskazem

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent to Scenic I po lifcie z 2001 roku. Problem występuje tylko przy lewej tylniej lampie - przy włączonych światłach pozycyjnych i kierunkowskazie, żarówki mrugają na zmianę, przy wciśnięciu hamulca problem się pogłębia, jednocześnie mruga kontrolka przeciwmgielnych.

Wyjąłem lampę - wszystko czyste i suche, przeczyściłem styki, zdjąłem plastiki w bagażniku - za nimi kable są nietknięte, przewód masowy dobrze trzyma się śruby. Co jeszcze sprawdzić?

Sprawdź kolego kostkę połączeniową znajdującą się za bocznym plastikiem przy lewej nodze kierowcy. W miejscu gdzie znajduje się otwarcie maski. Jest tam bardzo bogato rozbudowana kostka która lubi wilgoś i lubi korodować a wtedy potrafią się dziać cuda.

Typowy probme w remówkach wyciąnij z płytki na której są żarówki dodatkową masę i podłącz ją pod punkt masowy pod lampą, powinno pomóc (najlepiej zasotsować przeówd 1.5mm2 i przylutować go do płytki uprzednio przeczyszczając go kwasikiem do lutowania by wytrawić pwierzchnie by lut dobrze trzymał i nie puścił za jakiś czas, przeód zakończyć oczkiem masowym M6 zacisnąć przewód i zalutować przykręcić do miejsca masiwego).

Dzięki wszystkim za porady. Okazało się, że był problem z masą na kostce łączącej wiązkę z płytką żarówek - styk od masy (chyba czarny kabel) miał czarny nalot i słabo trzymał, po dogięciu wszystkich styków (blaszek w kostce) problem ustąpił.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!