pc131 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam Od pewnego czasu czuję zapach spalin w kabinie, nie świeci się żadna kontrolka. Byłem u mechanika i pokazał mi on pod maską, że jakąś rurką/wężykiem (okazało się, że jest to odma) która odprowadza spaliny do zaworu EGR wg niego leci zbyt dużo spalin do ponownej recyrkulacji do zaworu EGR. Przy obrotach na biegu jałowym, zdjął ten wężyk z miejsca gdzie był zamocowany, zatkał palcem wylot, po chwili puścił i było słychać jak w ciągu 2 3 sekund zebrało się wg niego zbyt dużo spalin. Czy można taki wężyk odmy zamocować za pomocą obejmy do uchwytu, jeżeli to stamtąd czuję te spaliny? Gdzie szukać usterki? Pomocy.. Dodam, że miałem ostatnio wymienianą turbinę. Scenic II 2003 1.9 dCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stock844 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 w 90% przypadków to wina podkładki pod wtryskiwaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonzi Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 A ja bym obstawiał membranę zaworu ciśnieniowego odmy. Pewnie dawno nie żyje i poszła w turbo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc131 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) w 90% przypadków to wina podkładki pod wtryskiwaczem. hmmm masz na myśli uszczelkę pod głowicą? bo nie zrozumiałem... Dodano: 26 sie 2013 - 15:45 A ja bym obstawiał membranę zaworu ciśnieniowego odmy. Pewnie dawno nie żyje i poszła w turbo... czy to może być powód, że tych spalin, które znalazły się w komorze silnika "przeciekając" przez pierścienie jest więcej niż "zwykle"? bo mój mechanik uważa, że tym wężykiem od odmy leci za dużo spalin.... Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 hmmm masz na myśli uszczelkę pod głowicą? bo nie zrozumiałem.. Kolega ma na myśli podkładkę pod wtryskiwaczem paliwa, a nie uszczelkę głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc131 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Kolega ma na myśli podkładkę pod wtryskiwaczem paliwa, a nie uszczelkę głowicy. Czy ta uszczelka pod wtryskiwaczem jest dostępna bez rozbierania głowicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 A jak myślisz? Oczywiście, że jest dostępna przecież wtryskiwacze są wkręcane w głowicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc131 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) papuga. Tak podejrzewałem, nie jestem mechanikiem samochodowym, ale dzięki za utwierdzenie. Regulamin pkt. Aston76 5.13 – cytowanie Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamjac Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, Pozwolę sobie odświeżyć temat. W moim Grand Scenic II ph2 1.6 16v K4M wyczuwam zapach spalin w kabinie. Jestem już lekko załamany, od tygodni nie potrafię zlokalizować przyczyny. - Dwukrotna kontrola całego układu wydechowego w dwóch niezależnych warsztatach - nie wykazała nieszczelnosci. - Brak wycieków, silnik zupełnie suchy, co wyklucza koncepcję, iż co jakiś czas spala się upadająca na goracy element drobinka oleju/innego płynu. - Im jest cieplej na dworze - tym bardziej wyczuwalny jest zapach spalin. - Zapach wyczuwalny jest nawet po postoju, mimo iż wysiadając z auta nic nie czułem ( może po prostu moje powonienie przyzwyczaiało się do tego smrodku, ale mam wrażenie, że ten zapach wydostaje się jeszcze po wyłaczeniu silnika - wiem, że to brzmi absurdalnie ale takie są moje obserwacje ) - Zapach jest bardziej intensywny z tyłu auta. - Oglądając koncówkę wydechu w Grandzie - wydaje mi się że jest ona za krótka ( brakuje kilkanaście cm. do zderzaka ) jednak cały wydech jest fabryczny. Tu nasuwa się pomysł że spaliny krążą pod autem, ale czy mogłyby wnikać do środka ? Czy inni posiadacze Grandów w benzynie też, mają takie problemy? Proszę o Waszą pomoc, bo skończyły mi się już pomysły. Edytowane 30 Czerwca 2015 przez adamjac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi