Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Renault Scenic III szarpie przy ruszaniu

BURNaba

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

od jakiegoś czasu mam taki objaw przy ruszaniu z pierwszego biegu że wyczuwam szarpanie ale zauważyłem że tylko jak jest rozgrzany silnik, przy zimnym np: z rana takiego czegoś nie ma. Na rozgrzanym silniku muszę się postarać przy ruszaniu żeby dobrać odpowiednie obroty silnika i tego nie poczuć, to coś jakby np: efekt oberwanej poduszki przy silniku. Od czego to może być? Pomyślałem że może od sprzęgła ale auto ma 40tyś przebiegu dopiero, 2009r. Jakie w ogóle sprzęgło jest montowane w Scenicu III z tego roku?

Nie wiem czy to może mieć związek jedno z drugim ale już dużo wcześniej mam taki objaw czy to przy ruszaniu czy potem zmianie biegów 1-2-3 że coś jakby skrzypi, skrzeczy z prawej strony, jakby przy podłodze. Z kanału nic nie słychać, tylko ze środka samochodu. To znowu bardziej się nasila jak są niższe temperatury, jak było gorąco w ciągu dnia rzadko dało się to słyszeć. Ma ktoś pojęcie co to może być? Dzięki za podpowiedź

niechce cie martwić ale to może być objaw kończącej sie dwumasy... ja zmianiłem przez to całe sprzęgło i jak ręką odjoł tylko że w 1.9dci.

Taka jeszcze głupia sprawa ale możesz spróbować rozpędzic sie i zrobić ostre hamowanie (tak aby włączyl sie ABS) i zobacz czy to nie zmieni z tym sprzęłem :)

O kurcze, czyli szykuje się grubsza naprawa :/ A Ty miałeś takie właśnie objawy u siebie jak ja opisałem z tym szarpaniem?

Póki co nie jest to u mnie jakoś bardzo mocno przy ruszaniu ale niewątpliwie samo pewnie nie ustąpi :/ zobaczymy co będzie z biegiem czasu. No chyba że nie ma co odkładać tego na później żeby może nie narazić się na inne niepotrzebne koszty wynikające z przeciągniętej wymiany sprzęgła, hmm?

Tak poszarpywanie na 1-szym biegu nie pamiętam już czy na zimnym ale na gorącym na bank. nie twierdze że u ciebie to jest na 100% przyczyna bo musiał bym sie przejechać :) ale u mnie to ustąpiło po Wymianie dwumasy i sprzęgła (tarcza stara była zużyta tylko w około 20%) ale mimo to ją zmieniłem na nową bo to za dużo roboty aby wywalać ponownie skrzynie.

Ogólnie pojechałem z zamiarem wymiany uszczelnaicza od strony skrzyni ale po zdemntowaniu dwumasy miała już niewielki zapas ruchu (nową prawie nie moglem ruszyć rekoma)Zapadła decyzja o założeniu nowego zestawu jak już skrzynai jest na wierzchu.

Nowy zestaw potrzebował około 2 dni żeby sie ulożyło i potem już było OK

Nie mniej możesz zrobić tak jak ci mówiłem lub też spróbowac odpowietrzyć cały układ

Edytowane przez Tytan555

zakładałem takie jak było orygianlne nie pamiętam czy LUK czy Valeo w każdym razie miało zdrapny numer Reanult więc przynajmniej pewnosć że nie zadna regeneracja po moich rabatach wyszło cos około 2400 całe sprzęgło z dwumasą i wymiana 350zł ,cały dzień roboty.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!