Tyreneusz Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Z tego co wiem, EKG oznacza błąd elektryczny, trybem awaryjnym wedle mnie jest bardziej pomarańczowa kontrolka MIL ale mogę się mylić. Ważne, że wymiana pomogła, potomni będą wdzięczni :)) Edytowane 12 Czerwca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Tydzień spokoju i problem wrócił, brak mi już sił do tego auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 czy kontrolka EKG oznacza też tryb awaryjny Jeśli jest uruchomiony tryb awaryjny to masz podniesione obroty na biegu jałowym, przy okazji pewnie i więcej spala wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 To by się zgadzało bo obroty zawsze wynoszą ok 1500-2000, jutro jadę do kolejnego mechanika. Do tej pory była czyszczona przepustnica, sprawdzana instalacja elektryczna, wymieniona sonda lambda, co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Uszkodzony czujnik podciśnienia lubi wywalać także na desce EKG silnika, często jest to nie tyle uszkodzony map sensor co dziurawy wężyk idący do niego. Jako ciekawostkę dodam, że błąd ten wyrzuca także uszkodzony czujnik prędkości samochodu i wtedy też sterownik wpada w tryb awaryjny, ale to byś widział po braku wskazań prędkościomierza na desce ;) Edytowane 15 Czerwca 2016 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Przypominam ze problem występuje zawsze przy odpalaniu auta, wężyk od map sensora jest cały, ale jeśli to ważne to mam lekko uszkodzony oring od map sensora, zaraz wyjmę map sensor i uruchomię silnik, zobaczymy czy będzie identyczny objaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Teraz sobie przeczytałem wszystko co pisałeś wcześniej, bo odpowiadałem tylko na to pytanie o tryb awaryjny. Generalnie ta kontrolka zapala się, oprócz wspomnianego czujnika prędkości i czujnika zasysanego powietrza, także przy błędnych wskazaniach położenia przepustnicy oraz jeszcze przy problemach z wtryskiwaczami. Jak rozumiem tę przepustnicę ostatecznie zostawiłeś w spokoju, więc może jednak to będzie ona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Tak przepustnica zostala stara, jedynie wyczyszczona, ktoś wie czy w zespole przepustnicy jest jakaś elektronika czy tylko potencjometr i serwomotor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyreneusz Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Nic więcej nie ma. Przepustnicę czyściłeś sam czy ktoś ci to robił? Spróbuj otworzyć maskę, po prawej stronie przepustnicy masz takie kółko z zębem, porusz je paznokciem kilka razy ostro puszczając, tak, żeby spadło i słuchaj czy dzieje się coś więcej. MIL ci nie świeci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Przepustnice czyścił mechanik, Check się nie świeci. Zamówiłem oryginalną podobno przepustnice VDO, jestem umówiony na jutro na 8 po odbiór i montaż, oby to w końcu pomogło bo tracę siły do tego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Witam. Przeczytałem Twoj pierwszy post mialem to samo. U mnie problem zniknal, ale dlatego że modziłem dolot. Na przepustnicy masz taki węzyk- do par paliwa chyba. Sprawdz oring na nim i jego połączenie. Wydaje mi sie ze to przez niego ten blad innej przyczyny nie znalazlem. Proponuje sprawdzic jeszcze uszczelki pod kolektorem dolotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Wszystkie wężyki wydają się być ciasno osadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 A drugie konce i ciaglosci? Gdy wymienialem nic innego nie bylo wadliwego. Przed wymiana mialem takie same objawy jak Ty,ale znikly ponieważ zamocowałem ten wężych pochłaniacza par paliwa inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Spróbuj otworzyć maskę, po prawej stronie przepustnicy masz takie kółko z zębem, porusz je paznokciem kilka razy ostro puszczając, tak, żeby spadło i słuchaj czy dzieje się coś więce Paznokciem nie jestem w stanie ruszyć tym kułeczkiem, na zapłonie słychać jakby prace silniczka, jakby cały czas się ustawiał raz w lewo raz w prawo, jak go przytrzymam paznokciem to cichnie. Nie świeci się kontrolka EKG ani Check, auto odpaliło kilka razy bez problemu. Dodano: 16 cze 2016 - 19:59 A drugie konce i ciaglosci? Gdy wymienialem nic innego nie bylo wadliwego. Przed wymiana mialem takie same objawy jak Ty,ale znikly ponieważ zamocowałem ten wężych pochłaniacza par paliwa inaczej. Cały wężyk jest cały, ze zbiorniczka pochłaniacza wystaje jeden kruciec i jest nie podłączony, jakby odpowietrznik ale chyba tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyreneusz Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Mi właśnie po ruszeniu tym kółkiem zawieszaja się obroty i zapala mil i ekg. Ale po zgaszeniu silnika wszystko wraca do normy, z tym, że muszę gasic mil przez obd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi