Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

celt11

Scenic I phI Kontrolka usterki elektronicznej. Zółta kontolka z zygzakiem

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem nowym człeczkiem na tym forum, Posiadam auko Renault megane scenic 2.0 RT 8 zaworowe, szukałem po tematach ale do końca rozwiązania problemu z moim autkiem nie znalazłem.

Sprawa wygląda tak po nocnym postoju gdy przekręce stacyjkę w pozycje 1 zapalają się kontrolki poczym te które powinny gasną oprócz kontrolki z zygzakiem Czyli coś z wtryskiem, rozrusznik kręci ale bez sukcesów po iluś próbach przekleństwach wreszcie kontrolka gaśnie i smochód odpala bez problemu potem przez cały dzień jest spokój i po nocy historia się powtarza. Wydaje mi się że przy pierwszym przekręceniu nie słysze aby pompka paliwa pracowała, I teraz pytanie do wszystkich na forum czy ktoś miał podobny przypadek, z tego co wyczytałem w różnych tematach na tym foum mam pewne przypuszczenie, że może to być powód awarii pompki i jeśli ona nie poda paliwa to może być zgłoszony w komputerku problem z wtryskiem? Prosze o potwierdzenie moich przypuszczeń i ewentualne inne porady.

Z góry dziękuje i przepraszam za błedy. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam osobliwy problem, zaczęło się od tego że jak jechałem i puściłem gaz (ale nie naciskałem sprzęgła) to wskazówka obrotów zaczynała wariować !!! spadała w dół o tysiąc obrotów znów wskakiwała na prawidłowy poziom i tak w kółko - działo się tak dlatego że coś odcinało paliwo i silnik po prostu gasł.

Teraz jest jeszcze gorzej bo nie czasem nie mogę go nawet odpalić.. kręcę go i kręcę a on coś tam próbuje załapać ale nie może (miga kontrolka EKG). Jak puszczę kluczyk to pompa pracuje bardzo długo - tak jakby cofało się paliwo.

Byłem na kompie - powiedzieli mi że to świece - wymienili skasowali błędy i kazali zlikwidować nieszczelność przy łączeniu kolektora z rurą bo sonda ma złe odczyty... ale co do jasnej .... ma sonda lambda do odpalania ??!?!??!!

 

aha zapomniałem dodać - mech sprawdził ciśnienie na pompie - jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam podobnie. Do tej pory nigdy nie mialem problemow (powazniejzych) z autem. Dzis po niedlugiej trasie zostaiwlem go na chwile, Pozniej ruszam. Szarpnelo jeden raz, drugi... zgaslo, cos strzelilo pod maska i ni chu chu. Nie odpali. Krece i krece- nic. Odlaczylem kleme, podlaczylem- odpalil bez zarzutu. Ruszam- jedynka, dwojka, trojka... cos stzelilo, obrotomierze zaczal wariowac- zgaslo. I znowu nie pali. POmpa raz dziala raz nie- cuda. POzniej jeszcze raz to samo i znowu zgasl ale juz nie chcial odpalic wcale.

Wrocilem na holu... No tragedia. Co to moze byc? JUtro do mechanika jade, ale chyba bede miec nieprzespana noc...:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miga EKG przy odpalaniu,
hosekk wyjasnij mi (nam) ten skrót. Po mojemu, EKG to jest elektrokardiogram. Nie kojarzę by coś takiego było w aucie :-) Sorry za OT, ale jestem dopiero co po badaniach okresowych i takie coś było wymagane. Ale by uzyskac wynik, to mnie podłaczano pod komputer. :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

celt11,

witam

mam podobny problem z moim autkiem. rozwiazales juz swoj problem z autem

ja mam taki sam tylko ze u mnie wcale nie zapala:/.

dzieki za odpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spr aku w jakim jest stanie jeśli słaby mogą być problemy z odpaleniem , najlepiej podłączyć inny dobry :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki TOKRA1 o tym nie pomyslałem i fakt że akumulator nie jest pierwszej młodości i stan jego naładowania może pozostawiać wiele do życzenia, Poważnie akumulator może być tego przyczyną.

 

Proszę zapoznać się z regulaminem forum i zasadami cytowania - Krzychu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam!

a co może być powodem zapalania się tej własnie żółtej kontrolki z zygzakiem w moim przypadku????

mam megane clasic z 97 roku silnik 1600cm3

 

prosze o poradę?????????

 

coj akiś czas mi się zaświeci! po czym jak zgasze silnik i ponownie odpale problem znika???

pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś miesiąca tez mam ten sam problem . W przyszłym tygodniu u mechanika zobaczymy co odpowie to dam znać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No ja tez się wybieram!!!!

tylkojakoś czasu nie moge znależć

o dziwo teraz jeszcze od czasu zaczyna mi swiecićkontrolka ABS!!!!

nie wiem wariujate kontrolki!!!!

dobrze ze gasna!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

o ile się orientuję ta kontrolka odpowiada za test silnika który wykonuje komputer . moga być błędy w komputerze należy sprawdzić i je usunąć oczywiści po usunieciu ewentualnej usterki

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja miałam kiedyś podobny problem... Ta kontrolka jest od układu wtrysku paliwa. Więc albo padła kontrolka, tak jak u mnie i czujka jest do wymiany, alby masz coś nie tak z wtryskiem paliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego olisko 84!!!!!!

a świeciła ci cały czas?????

bo mnie gaśnie, teraz juz przez 2 dnni wogóle się nie zapala!!!!!nie wiem dziwne

auto normalnie chodzi!!!!! bez zarzutów

obecnie swieci mi kontrolka ABS ale to jak przejade kawałek , zgasze silnik i ponownie odpale gaśnie i jest oki!!!!!

pozdrawiam!

 

życze miłej zabawy sylwestrowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Koleżanko, jeśli już ;-) U mnie świeciła cały czas i wystarczyło zmienić czujkę... A u Ciebie jeśli miga, to może masz coś z wtryskiem paliwa.... a skoro już nie świeci, to może już wszystko ok... Może to przez mróz tylko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...