romekgrala Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam.Czy ktoś może mnie naprowadzić co może dolegać? Jadąc autostradą scenikiem 1.9 dci zapaliła mi się kontrolka od świec żarowych i samochód stracił moc.Mogłem go rozpędzić na max do 120 km/h. Zatrzymałem się na pobliskim parkingu i zgasiłem silnik.Po uruchomieniu silnika kontrolka od świec żarowych nie paliła się i samochód miał znowu moc.Przez 5 godzin jazdy już takiego problemu nie miałem. W takim przypadku zawiesił się zawór egr, czy coś się dzieje z czujnikiem doładowania turbiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Zawór egr lub przepływka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekgrala Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 czy jest możliwość sprawdzenia przepływomierza czy działa poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 tak, po prostu odepnij wtyczkę od niego, jeżeli autko ożyje to znaczy, że jest uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekgrala Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 A można jeździć na odłączonym przepływomierzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauliosss Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Jak pojeździsz tydzień nic się nie stanie, znam osoby co jeżdżą już dłuższy czas. ALe chyba jak coś jest, to powinno być zamontowane i sprawne. Rączkę od nożna jakby ci pękła, to byś odjął i kroił bez niej tak cały czas miesiąc rok... :D Proste porównanie :D odłącz, pojeździj i sprawdź jak nie będzie lepiej, to wyczyść zapobiegawczo go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskun Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Witam podepne się do tematu bo i w mym scenicu dziś nastąpiło bardzo podobne zjawisko. Po pierewsze chciałbym zapytać, gdzie właściwie znajduje się ten przepływomierz (dci), można prosić jakieś zdjęcie ze strzałką? Jestem zielony w tym temacie... Czy wymiana filtra paliwa, może coś pomóc w tej kwestii? Pozdrawiam! Edytowane 20 Września 2013 przez miskun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 gdzie właściwie znajduje się ten przepływomierz (dci) Stojąc z przodu auta, kładziesz rękę na osłonę filtra powietrza i wsuwasz ją w stronę kabiny, zaraz za osłoną poczujesz plastikowy wąż (około 8 cm średnicy) i właśnie na tym wężu zamontowany jest przepływomierz, jest podpięta do nie go wtyczka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauliosss Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 w lato, po właczeniu klimatyzacji samochód nie miał mocy, wyczyściłem przepływomierz i teraz jest odwrotnie po właczeniu klimy samochód ma większą moc niż z wyłączoną. Do wymiany przepływka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 po właczeniu klimy samochód ma większą moc niż z wyłączoną Raczej odwrotnie powinno być, choć w naszych autach ubytek mocy po włączonej klimie jest praktycznie nie zauważalny. Myślę, że powinieneś sprawdzić jeszcze EGR i sam czujnik temp. powietrza dolotowego który znajduje się właśnie w przepływomierzu, jest na forum wątek o tym ustrojstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauliosss Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 No właśnie było odwrotnie aż do czyszczenia przepływomierza, teraz jak włączę klimę ma lepszego kopa. Może nie ma takiego obciążenia dla sprężarki jak w upalne dni, nie wiem. Egr, hmm te dwa grzybki wydaje mi się jak go wyjmowałem i czyścilem, to nie są do końca domknięte, jest taka mała szczelina może pół mm, ale pod światło widać, chyba nie powinno tak być nie? Może go zaślepię i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi