Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szarpanie przy zmianie biegów

Adramelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Megankę II z 2007r 2.0 przebieg 115tyś km kupiłem ją rok temu i od początku było tak jak jest.

Problem mój polega na tym że podczas zmiany biegów i po puszczeniu sprzęgła samochód szarpie, ciężko jest odpowiednio zgrać to z gazem więc przeważnie dzieje się tak jak bym przyhamowywał, nie ma tej płynności przyspieszenia, czasami jest to naprawdę mocne szarpnięcie, a osoby które jadą jako pasażerowie mają wrażenie że za kierownicą siedzi jakiś idiota hehe

Na wyższych biegach jest to mniej odczuwalne, ale na niskich strasznie denerwujące, najgorzej jest jak się redukuje z 2 na 1

Szkoda mi go sprzedawać, ale jak nic się nie da z tym zrobić to to zrobię bo nie mam po prostu przyjemności z jazdy.

Czy jest to normalne w tych samochodach czy mam jakąś usterkę którą można rozwiązać?

Wyczytałem że jak tak szarpie to może to być wina poduszki skrzyni biegów, czy można to jakoś zweryfikować bez wchodzenia pod samochód? ponieważ na chwilę obecną nie mam takiej możliwości.

Podobno jak poduszka lub poduszki są wywalone to są problemy z wrzucaniem biegów, ale ja ich nie mam wszystko wchodzi gładko.

Edytowane przez Adramelek

I muszę cię zmartwić, albo i nie to zależy. Jak robiłem zakup passata, to również mnie zdziwiło, że nie dało się zmieniać biegów bez szarpnięć, a jak już była taka możliwość, to po dobrym wyczuciu gazu i sprzęgło puszczając delikatnie, tak jak piszesz, najbardziej odczuwalne było to na niższych biegach. Od razu pojechałem na wymianę poduszek, trochę pomogło, lecz nie do końca, potem okazało się że to wina skrzyni biegów ( czasami może być samych przegubów ). Po roku użytkowania, zaczynało być to coraz to mocniejsze szarpanie, w końcu sprzedałem samochód i teraz powiem Ci nie myślałem, że tak można zmieniać biegi jak w scenicu, mogę sprzęgło na prawdę szybko puśić i nie ma żadnego, nawet malego szarpnięcia. Jedno już wiem, że przy zakupie następnego, jak będzie taki objaw, to nie będę sobie już tłumaczył, że kwestia wprawy, lub poduchy do wymiany. W twoim przypadku, owszem mogą to być poduszki, ale nie musszą. Od skrzyni patrząc na nią, ruszaj na biegu samochodem przód tył i będziesz widział czy się kwalifikuje do wymiany. Taki objaw to często tylko i wyłacznie po poprzednim właścicielu. Pamiętam czasy jak się uczyłem na kursie ''L'' to co drugi samochód miał taki objaw po świeżych kierowcach..

Edytowane przez pauliosss
  • +1 1