Skocz do zawartości

Problem z kontrolką ręcznego

e-ronin

Rekomendowane odpowiedzi

Jak iż to mój pierwszy kontakt witam wszystkich bardzo serdecznie .

W moim Scenic II 2004 1,9 przebieg 210000 , padł mi nawiew . Po drodze eliminuję kolejne elementy sugerując się wpisami na forum - to nie jest problemem bynajmniej na razie . W niedzielę robiłem trochę przy aucie a dziś rano zapaliła mi się kontrolka od ręcznego ( on sam działa normalnie ) + kontrolka service + miga dioda na przycisku od hamulca . Czytałem podobne tematy ale nie znalazłem rozwiązania . Dodam co wczoraj robiłem bo najprawdzopodobniej ma to z tym coś wspólnego - wyjmowałem i sprawdzałem po kolei wszystkie bezpieczniki w aucie czy są dobre ( na lewo od kierowcy i pod siedzeniem kierowcy ) , rozłączyłem i ponownie złączyłem kable pod siedzeniem kierowcy . Znalazłem jeden uszkodzony bezpiecznik o wartości 5 - na lewo od kierwocy - środkowy rząd bezpieczniki umieszczone poziomo , czwarty od góry . Znalazłem schemat bezpieczników i miał on oznaczenie I - i tu trochę się zdziwiłwm gdyż zgodnie z opisem przy nim miał on być nieużywany .

Reasumując prosiłbym o pomoc dlaczego świeci się kontrolka ręcznego i od czego jest ten opisany bezpiecznik ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Dodano: 21 paź 2013 - 13:29

Problem rozwiązany .

Odpisuję sam sobie możę będzie pomocne komuś innemu . Problem pojawił się w momencie gdy rozpinałem i czyściłem wizkę kabli pod fotelem kierowcy przy zalączonym akumulatorze - na innym forum dostałem odpowiedź iż własnie wtedy pojawia się taki błąd . Aby tego uniknąć trzebabyło najpierw odciąć akumulator . Chciałem jechać na clipa aby sprawdzili i wykasowali ten błąd ale w niedzielę zabrałem się za wymianę wentylatora nawiewu . Rozłączyłem akumulator na ok trzy godziny i po ponownym załączenniu błąd już się nie pojawił - może to przypadek ale chyba warto spróbować wszak to nic nie kosztuje .