Skocz do zawartości

Wyciek z miski olejowej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Od pewnego czasu mialem spory wyciek oleju, który saczyl się po obudowie skrzyni biegow - scenic 2 ph2 1.6 16v. Początkowo pomyślałem, że to uszczelniacz wału od strony sprzegla i czeka mnie zdejmowanie skrzyni biegów. Po dłuższej analizie w warsztacie okazało się, że olej sączy się z pomiędzy miski olejowej, a bloku silnika. Dziś zabrałem się za demontaż owej miski olejowej, lecz jeszcze raz przyglądałem się miejscu skąd był wyciek, dodam, że oprócz wskazanego na zdjęciu miejsca, nie ma nawet drobnego sladu oleju w innych miejscach rzecznej uszczelki. Chcę dopytać czemu w zaznaczonym miejscu nie widać uszczelki miski? Czyżby była bardziej w glab? Ponadto jak bez uszczkodzen zdemontowac - zdjąć, odczepić miskę olejową od bloku silnika? Pomimo dokręcenia wszystkich srub, miska trzyma się baaardzo mocno. Próbowałem nią ruszać, lekko podważać i nic, ani drgnie. Poproszę więc o podpowiedzi jak ją zdemontowac. W desperacji pomyślałem nawet, że odtłuszcze miejsce z którego się sączy olej i jakoś szczelnie to odpowiednią do tego masa, a samej miski nie będę demontować skoro tak dobrze siedzi. Wiem, że to druciarstwa do kwadratu, ale sam już nie wiem jak ja odczepić. Gdzie można ją bezpiecznie podważyć, stukać lekko żeby odeszła. Z góry dziękuję wszystkim za wskazówki i pomoc. 

IMG_20260930_200008.jpg

IMG_20260930_195949.jpg