Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

uciekający płyn chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sobote wymieniłem w aucie płyn do chłodnicy, wlałem ok.5 litrów. Dzisiaj patrze że ze zbiorniczka ubywa płyn, nigdzie nie cieknie. Na dodatek jak dłuzej pojezdrze to wzrasta mi temperatura wody do prawie max, pózniej sie zmniejsza itd. Proszę o pomoc, coś musiałem zle zrobić. Może zle odpowietrzyłem (odkręciłem śrube czujnika w obudowie termostatu).

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.6 - pl-literki Aston76

Edytowane przez aston76

Na chłodnicy w górnym rogu chłodnicy po przeciwnej stronie króćca wlotowego, ale może go również nie być. Prawdopodobnie u kolegi, poziom w zbiorniku opada przy człkiem zimnym silniku, więc wtedy dolać płynu, ale tylko do połowy między max. i min. Może tą operację trzeba będzie powtórzyć, a jak z ogrzewaniem ?

• 2 tygodnie później...

Witaj!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Postanowiłem napisać moją historię związaną z uciekającym płynem do chłodnicy, może coś pomoże.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A więc, od jakiegoś pół roku miałem ten sam problem. Dziś pojechałem (dzięki bogu) tylko 17km od Lublina.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

W drodze powrotnej do domu, zaczął mi się strasznie gotować. Para wylatywała z silnika szczęście, że jakoś dojechałem.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Okazało się, że termostat wywaliło w powietrze.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Nie bagatelizuj sprawy oddaj do mechanika, bo jeśli i tobie się to stanie, to nie radzę jechać. Tylko holowanko, bo można silnik rozwalić.

Pozdrawiam i powodzenia z naprawą.

Regulamin pkt. 5.9 - Enter damiar

Edytowane przez damiar

Może masz taki przypadek jak u mnie czyli walnięta uszczelka pod głowicą. Odpowietrzałem i dolewałem płynu wielokrotnie i nic dalej płyn schodzi.

Zobacz czy z tłumika nie wydobywa się dużo pary i czy masz równą prace silnika na biegu jałowym oraz czy na łączeniu kadłuba z głowicą nie jest mokro.

Ja też miałem problem z uciekającym płynem w tajemniczych okolicznościach.

Plamy na asfalcie pojawiały się po dłuższym postoju.

Okazało się, że jest dziurka w chłodnicy oraz pęknięty wężyk pod dolną osłoną silnika.

Dziurki były bardzo minimalne, dlatego ciężko było je znaleźć. Koszt-530zł..

Jak masz podnośnik, cierpliwość i zdolności manualne to sprawdzaj wszystko po kolei.

Ja wolałem oddać do mechanika, części dostałem z powrotem i widziałem, gdzie były usterki,

tzn w których miejscach były uszkodzenia.

Pozdrawiam

DNF