Przemeq Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 W moim drugim aucie renault thalia 1.5 dci 64 KM pojawiły sie problemy z zapalaniem czasami na lekko ostygnientym silniku, mozna kręcic i z 15 s. i nic zapala zawsze za drugim razem w takiej sytuacji. Dzieje sie to raz na jakiś czas co pare dni. Pojechałem na komputer wyskoczył błąd komunikacji z czujnikiem wałka rozrzadu. Autko jeździ normalnie, nie dymi, nie faluja obroty, jest moc, brak błędów na desce w samochodzie nic się nie świeci. Przekopałem internet i okazuje się że ten błąd to nie koniecznie uszkodzony czujnik mogą to być objawy lekko przestawionego rozrządu. Rozrząd wymieniałem z 5 lat temu i planowałem wymiane w lipcu 2014 kiedy minie te 5 lat, teraz na liczniku 127 kkm (rocznik autak 2004. Czy wymieniać ten rozrząd przed czasem czy tylko ten czujnik ? Jakie macie zdanie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Zacząłbym od wymiany tego czujnika bo on bierze udział tylko przy rozruchu silnika. Wskazuje sterownikowi silnika który z dwóch tłoków będących w górze jest w suwie sprężania. Po rozruchu silnika komputer bierze sygnał tylko z czujnika położenia wału korbowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi