Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z odpaleniem auta

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze,

Mam spory problem z moją meganką (megane classic I ph II, 1.4 16 V), mianowicie nie mogę odpalić auta. Wygląda to tak: pewnego dnia niespodziewanie przekręcając kluczyk auto nie wystartowało. Udało mi się uruchomić je "na pych".

Dojechałem w ten sposób do garażu i pomyślałem, że może to być aku, ponieważ nie wymieniałem go od momentu kupna czyli jakieś 5 lat. Kupiłem nowy aku i zamontowałem. Auto pięknie wystartowało, zrobiłem jakieś 100 km i pozostawiłem auto na noc(ok 12 h postoju). Dzień później z rana te same objawy, czyli rozrusznik kręci ale silnik nie odpala.

Pomyślałem, że coś może mi rozładowywać akumulator, więc zmierzyłem napięcie na stykach aku: 12,5 V. Pobór prądu na wyjętym kluczyku ze stacyjki ok 3 mA (prawdopodobnie pobiera tyle immobiliser). Wydaje się, że aku jest w 100% sprawny.

Co może być jeszcze przyczyną takiego stanu rzeczy, co powinienem jeszcze zbadać/sprawdzić. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

mpolit

Cześć,

Pompę słychać po przekręceniu kluczyka bardzo wyraźnie. Filtr był wymieniany jeszcze w tym roku w w lutym. Dodam, że próbowałem jeszcze odpalić poprzez przewody rozruchowe, ale niestety efekt ten sam. No trudno, we wtorek będzie holowanie do mechanika. Dam znać co i jak. Pytanie, czy jeszcze coś mogę sprawdzić do wtorku?

pozdrawiam

mpolito

Możesz sprawdzić : czy jest iskra podczas kręcenia rozrusznikiem (zdejmujesz przewód ze świecy ,wtykasz w przewód inną świece , dotykasz gwintem do np. silnika , kręcisz rozrusznikiem i patrzysz czy przeskakuje mocna iskra na elektrodach świecy) , czy paliwo rzeczywiście dochodzi (zdejmujesz przewód doprowadzający paliwo w komorze silnika , koniec wkładasz np. do słoika , przekręcasz kluczyk , a nawet kręcisz rozrusznikiem i obserwujesz czy dosyć raźno podaje paliwo) . To podstawa paliwo i iskra.

(zdejmujesz przewód ze świecy ,wtykasz w przewód inną świece , dotykasz gwintem do np. silnika , kręcisz rozrusznikiem i patrzysz czy przeskakuje mocna iskra na elektrodach świecy)

Nie da się tego zrobić w silnikach 16V, cewki są bezpośrednio na świecy.

Zdejmij wtyczkę z cewki i w piny wsadź żarówkę, zrób tak z cewką 1 i 2, licząc od skrzyni biegów.

Kiedy robiłeś rozrząd?

Pytanie dodatkowe, po przekręceniu kluczyka gaśnie Ci czerwona kontrolka immo?